Dönts szabadon! Válassz bölcsen!


“De ha nem tetszik nektek, hogy az Urat szolgáljátok, válasszátok ki még ma, hogy kit akartok szolgálni: akár azokat az isteneket, akiket atyáitok szolgáltak a folyamon túl, akár az emóriak isteneit, akiknek most a földjén laktok. De én és az én házam népe az Urat szolgáljuk!”


Józsué, a nagy vezető, aki bevitte a népet Kánaán földjére, beszédet tart. A nép már több mint negyven éve vándorol, és már több tucat alkalommal megtapasztalta Isten hatalmát, mégis hűtlen. Bálványoknak szolgál, és nem az egyedüli Istennek. Józsué emlékezteti a népet a csodákra, a történelmükre. Arra, hogy hányszor mentette meg a Teremtő az életüket. Most eljött a választás ideje.

Megannyi alkalommal találjuk szembe magunkat Istennel, ahogy előttünk áll, és ugyanazt mondja, mint Józsué a népnek. Emlékeztet a csodákra. Emlékeztet arra, hányszor megtapasztaltuk már áldásait, és mi mégis vacillálunk. Mégis vissza-vissza rohanunk a magunk által készített bálványokhoz, amik csak ideig-óráig adják meg a várt eredményeket. Bármit is gondolunk róluk, nem megoldást, csak tünetet kezelnek.

Millió bálványt tartunk otthon, holott már ismerjük azt, aki mindent teremtett. Minden nap függőségeinkhez fordulunk, és inkább ezekre hallgatunk, mint Istenre. Legyen szó szer-, közösségi média-, pornográfia-, társ-, vagy akár világnézeti függőségről, ezekbe kapaszkodunk, és nem vesszük észre Isten hatalmát.

Ma ugyanazt mondom neked, mint Józsué! Szabad vagy! Dönts még ma! A saját bálványaid követed, vagy Istent? Szabadon dönthetsz, de én és az én családom Istent választjuk.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia