Vigyázzatok és imádkozzatok


"Virrasszatok, és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek: a lélek ugyan kész, de a test erőtlen."


Vannak olyan helyzetek az életben, melyekre jobb előre felkészülni. Egy műtétre, visszautasításra, stressszes helyzetre, ha lehetséges, jobb előre felkészíteni a lelkünket, hogy ne érjen bennünket váratlanul, tudjunk mit kezdeni a szituációval. Ám, még ha meg is tesszük, érhetnek bennünket váratlan meglepetések — az élet legtöbbször köszönő viszonyban sincs azzal, amit előre elképzelünk róla. 

Meg aztán ott vannak azok a helyzetek is, amire egyszerűen lehetetlen előre felkészülni. Bármennyire is várható egy beteg szerettünk halála, az elvesztésének fájdalmára szinte lehetetlen előre felvértezni a szívünket. 

És mindezeken felül ott vannak azok a helyzetek, melyekre azért lehetetlen felkészülni, mert nem számítunk rájuk. Jézus a mai igében egy ilyenről beszél. "Kísértésbe ne essetek". Az embert rengeteg dolog kísérti meg élete során, csupa olyanok, melyekre korábban nem is gondolt volna. Egy megcsalásos helyzetben sokszor hallottam már a megbánó féltől, hogy "sose gondolta volna, hogy ilyenre képes lehet." 

Soha nem tudhatjuk, hogy bennünket milyen hatások fognak érni a jövőben, és hogy azokat a kísértéseket, melyek megkörnyékeznek majd, hogyan tudjuk leküzdeni magunkban, de lehetőségünk van előre felkészülni, nincs más feladatunk, mint "virrasztani és imádkozni". Isten az, aki képessé tehet bennünket, bízzuk hát rá a feladatot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet