Isten Országa és a mustármag


 „Más példázatot is adott eléjük, mondván: Hasonlatos a mennyeknek országa a mustármaghoz, amelyet vévén az ember, elvete az ő mezejében. Amely kisebb ugyan minden magnál; de amikor felnő, nagyobb a veteményeknél, és fává lesz, annyira, hogy reá szállanak az égi madarak, és fészket raknak ágain. 

(Máté evangéliuma 13. fejezet 31-32 .vers)

Tudtad? A mustár Isten természetes patikájának egy általunk kevésbé használt, külsőleg és belsőleg is alkalmazható gyógyszere. Minden növényi része fogyasztható. Segíthet a megfázás, az étvágytalanság, a fejfájás ellen. Illetve, ahogy Jézus is megjegyzi; milliméter nagyságú magjából akár három méteres magasságig is megnőhet.

Az apró, jelentéktelen, semmiségből hatalmas fa, árnyat adó menedék, valamint ízletes és hasznos gyógy-, illetve élelmiszer lesz.

Mint jelkép utal egyrészt Jézusra, aki a legkisebb, a legsebezhetőbb emberi formában érkezett a bűn világába, és valódi nagyságát még tanítványai is csak halála és feltámadása után ismerték fel.

Másrészt, a fává növekvő apró mag képe jól példázza a Megváltás örömüzenetének, Isten országa jó hírének robbanásszerű terjedését, és a Názáreti követőinek számszerű növekedését is.

Ami pedig a mustármag mai üzenetét illeti:

1.   Irányítsd figyelmed az élet olyan apró elemeire, mustármagjaira - mint például; egy mosoly, egy pillantás, egy bátorító szó, egy elismerés, egy dicséret, egy kis figyelmesség, egy köszönöm, egy apró üzenet: „Fontos vagy” „Szeretlek”, stb.

2.   Majd, fogd ezeket az apró magvakat és ültesd el, őket mindenhol, amerre ma jársz, adj belőlük mindenkinek, akivel ma találkozol.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet