Te melyik csoportba tartozol?


"Akkor hasonló lesz a mennyek országa ahhoz a tíz szűzhöz, akik vették a lámpásukat, és kimentek a vőlegény fogadására. Öt közülük balga volt, öt pedig okos."
 

A tíz szűz példázata szerint sorsdöntő kérdés számunkra, hogy melyik csoportba tartozunk. Miért balga az egyik és miért okos a másik csoport? Látszólag nagyon kicsi a különbség: mindegyik szűz, mindegyiknek van olaj a lámpásában, mindegyik várja a vőlegényt, valamennyinek hosszú a várakozás ideje, mindegyik elalszik… Azonban az edényben nincs mindegyiknek tartalék olaja. Ez az egy különbség pedig meghatározónak bizonyul a vőlegény érkezésekor. A Biblia szerint az az okos ember, aki előrelátó és számol a jövővel (vö. Máté 7.24-27), aki számításba veszi Istent és hallgat is rá. 

Micsoda balgaság és micsoda pazarlás az „együnk, igyunk, holnap úgyis meghalunk” gondolkodás, amikor megelégszünk a látszattal, azzal, ami a felszínen van, és megspóroljuk a változás nehezebb és fárasztóbb részét, a gondolkodás, a belső, a jellem megújulásáért való küzdelmet. Megismerni Istent és elmulasztani azt, hogy dicsőítsük őt azzal, hogy mindent alárendelünk neki és hálásak vagyunk szeretetéért, gondviseléséért a legnagyobb veszteséghez vezet (vö. Róma 1.20-22). Pontosan fejezi ki ezt a „balga” szó a görög nyelvben, aminek a jelentésében benne van: a fűszer ízetlenné válik.  

Dicsőítsd hát Istent azzal, hogy értelmes vagy, azaz átadsz neki mindent, s engeded, hogy betöltse életedet jelenléte!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet