Eljött a Világosság!


"A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát, a homály földjén lakókra világosság ragyog."

Ézsaiás próféta könyve 9. fejezet 1. verse

Valószínűleg mindannyian ismertünk olyan gyerekeket, akik csak úgy mertek elaludni, ha egy kis lámpa világított a szobában. Az is lehet, hogy mi magunk is ilyenek voltunk valamikor. Mindannyian szeretjük a világosságot, a fényt, mert ha látunk, az biztonságérzetet ad számunkra.

A múlt héten az egyik este azt kérték a gyermekeim, hogy sétáljunk el a főtérre. Vajon miért? Ahogy a legtöbb településen, így a mi városunkban is az ünnep közeledtével fenyőt díszítettek, és karácsonyi fényekkel díszítették fel a főtér villanyoszlopait, épületeit. Ahol az adventi vásár szokott lenni – ami most elmaradt a járvány miatt – egy íves kaput, és egy nagy adventi koszorút is fénybe borítottak nagy fényfüzérekkel. Ezt szerették volna megnézni. De nemcsak ott láttunk sok fényt, hanem amerre mentünk, sok házon villogó, színes fénydíszek lógtak az erkélyekről, ereszekről. A karácsonyi időszak különleges hangulatához hozzátartozik a sok fény.

Az Ézsaiás próféta könyvéből idézett mondat az eljövendő Megváltóról szóló egyik legszebb prófécia része. Ő az, aki elhozza a világosságot a sötétben járóknak. Na nem karácsonyi gyertyák, vagy fényfüzérek formájában, hanem úgy, hogy ő maga lesz a világosság. Az evangéliumokat olvasgatva rá is találunk, hogy egy alkalommal ezt mondta magáról:

Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága. (János 8:12)

Sok olyan esetről is olvasunk, amikor vakok látását adta vissza, vagy vakon született embert tett látóvá. Biztos vagyok abban, hogy ezek az emberek „elsőkézből” tudták, igazán megértették, hogy mit jelent az, hogy Jézus a világ világossága!

Bizonyos értelemben mind vakon születtünk. Mert ahogyan a szemünknek és az agyunknak a látást tanulnia kell, úgy a lelki látás is tanulnunk kell. És nem mindegy, hogy ki tanít minket. Jézus Krisztus az igazi látástanító. Sőt, ő maga a világosság, aki igazi biztonságot ad! Ha vele járunk, valóban biztonságban vagyunk, bármi történik is.

Az adventi időszak, a karácsony nyugalma lehetőséget ad arra, hogy látni tanuljunk attól, aki látóvá teszi a vakokat. Járjunk tovább az egyre teljesebb világosságban, a világ Világossága oldalán!

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet