Örök Isten


"Uram, te voltál hajlékunk nemzedékről nemzedékre. Mielőtt hegyek születtek, mielőtt a föld és a világ létrejött, öröktől fogva mindörökké vagy te, ó, Isten!"


A minap egy bevásárlóközpontban vásároltam, és a legnagyobb igyekezetem ellenére se sikerült megtalálnom a terméket, amit szerettem volna. Végső elkeseredésemben — mert a férfiak ilyenek, csak a legvégső esetben kérnek segítséget, vagy útbaigazítást — odamentem az információs pulthoz, hogy az ott álló dolgozótól kérjek segítséget. “Ó, ne haragudj, új vagyok itt, de megpróbálok segíteni neked!” Tudtam, hogy ez mit jelent: hosszú keresés a számítógépen, munkatársak segítségül hívása és egy rövid várakozás után végül kiderült, hogy hol is találom a terméket — miközben végig azon gondolkoztam, milyen jó lett volna, ha olyan dolgozót találok meg, aki már régebb óta itt dolgozik. Mondjuk hetek, vagy hónapok óta. De az igazán jó az volna, ha azzal a kollégával tudnék beszélni, aki itt volt, amikor berendezték az üzletet. Ő biztosan tudta volna azonnal, hogy hol keressem, amire szükségem van!

A világ ilyennek érződik mostanában: az ember nem találja a helyét, nem találja a megoldást, a választ a legégetőbb kérdéseire. Hogyan vészeljük át a járványt, vagy hogyan maradjunk reményteljesek, amikor családtagjaink, barátaink, szeretteink betegednek meg? Mi lesz a világgal? Mit tegyek, hogy legalább a saját kis környezetembe pozitív változást hozzak? Milyen jó lenne, ha volna segítségünk! Valaki, aki már régebb óta ismeri ezt a világot, lehetőleg valaki olyan, aki a kezdetektől fogva ismeri, sőt, aki kitalálta ezt az egészet, amit mi életnek hívunk! Milyen jó lenne ez azok helyett a kóklerek helyett, akik pont olyanok, mint mi, ugyanúgy tanácstalanok, mint a legtöbben, csak mondjuk hangosabbak nálunk!

Mózes a mai zsoltár bevezetőjében egy ilyen forráshoz irányítja a tekintetünket. Isten már a kezdetek kezdetén itt volt, ismert és ismer mindent, ami létezik: tudja a választ minden kérdésünkre. Bármit is keresel, bármi is nyomja a lelked, bármi is terheli a gondolataidat, ő tudja rá a megoldást. Nem “most jött le a falvédőről” hanem már akkor ismert mindannyiunkat, mikor mi még nem is léteztünk. Neki érdemes feltenned minden kérdésedet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima