Uralkodik az Úr... Tényleg?


"Uralkodik az Úr! Fenségbe öltözött, felöltözött az Úr, erőt övezett magára. Szilárdan áll a világ, nem inog. Szilárdan áll trónod ősidők óta, öröktől fogva vagy te."

93. Zsoltár 1-2. verse

Emlékszem, hogy gyermekkoromban mennyire szerettem a Mátyás királyról szóló meséket. Olyan jó érzés volt, hogy volt egy királyunk, akit a szegény, egyszerű emberek is szerettek, mert nem aszerint ítélt, hogy kik álltak perben, hanem hogy mi történt, és kinek volt igaza. Amíg ő uralkodott, győzedelmeskedett az igazság! Aztán az iskolában tanultunk is róla, és akkor megtudtam, hogy nem egészen olyan volt, mint amilyennek a mesékben bemutatták, de akárhogy is, a nép valamiért szerette, ha ennyi történetet kitaláltak róla.

A Bibliát jóval később kezdtem olvasni. Amikor a fentiekhez hasonló tartalmú mondatokat olvastam, feltettem magamnak, aztán később nálam okosabbaknak is a kérdést, hogy ha „Uralkodik az Úr”, akkor ez miért nem látszik jobban? Miért nem tesz igazságot? Miért engedi meg a sok rosszat? Miért nem vet véget a sok nyomornak, a betegségeknek, a háborúknak, a gonoszságnak és így tovább.

Nem volt könnyű megérteni, hogy Isten uralkodása nem azt jelenti, hogy mint Mátyás a mesékben, mindig azonnal igazságot tesz, amint megtudja, hogy valami visszaélés történt, és a gonosz elnyeri méltó büntetését, a jó pedig jutalmát, pedig sokszor ezt szeretnénk. Sőt, gondoljunk csak bele: a legnagyobb igazságtalanságot éppen ő maga szenvedte el, amikor Jézus Krisztusban itt járt közöttünk, mégsem szakította félbe az eseményeket, például a megkorbácsolás vagy a keresztre feszítés előtt, hogy: „Állj, itt most már elég!”, hanem végig csinálta, miattunk.

Igen, Isten uralkodik. Háborúk dúlnak? Isten uralkodik. Koronavírus egymillió halottal? Isten uralkodik! Igazságtalanságok? Isten uralkodik! Reménytelenség, csalódások, fájdalom, gyász? Isten akkor is uralkodik!

Ezek a dolgok nem azért vannak, mert ő uralkodik, de azért szűnnek meg egyszer. És addig is, bármi történik, minden rosszat fel tud használni és bele tud szőni az értünk lefektetett gyönyörű tervébe. Isten továbbra is ellenőrzése alatt tartja a földi eseményeket, és a te életed történéseit is. Hitben ez már most gyakran felfedezhető, de eljön az idő, amikor nyilvánvalóvá válik. Én örömmel várom azt a napot. És te?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet