Anyák napjára

„Ti azért legyetek tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes.”

Ha kimerült édesanyaként olvasod ezt az igét, lehet, hogy legszívesebben be is zárnád a böngészőt. Mert elég. Elég abból a rengeteg irreális elvárásból, amit a társadalom, a média, az utca embere, a vezető szerepben lévők és sokan mások támasztanak feléd. Hogy szülj és nevelj gyerekeket, de dolgozz is közben, és tudj megállni egyedül, stabil lábakon. Vezess tökéletes háztartást, főzz minden napra finom, egészséges ételt, foglalkozz sokat a csemetékkel, ugyanakkor legyen időd magadra, maradj csinos, vékony, a férjedet helyezd a gyermekeid elé. Legyél minden egyszemélyben: orvos, ápoló, pszichológus, szakács, takarító, logisztikai szakember. Neveld kötődően a gyermekedet, de fél éves korára tanuljon meg egyedül elaludni, és lehetőleg ne ébredjen fel az éjszaka közepén már egyszer sem. Legyél mindig türelmes, tele újabb és újabb játék-ötletekkel. És ami mindennél fontosabb, hogy ne panaszkodj, mert nagyanyáinknak sokkal rosszabb volt a sora, mégis túlélték. 

Sokan felemelték már a szavukat ez ellen, de a nyomás még mindig nagyon erős, és egy óvatlan pillanatban átszáguld rajtad, szorongást hagyva maga után: hogy te nagyon nem vagy tökéletes. 

De ez a kiragadott igevers nem is erről szól. Olvasd el újra, most a 43. verstől!
„Hallottátok, hogy megmondatott: „Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet.” Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy így mennyei Atyátoknak fiai legyetek, mert ő felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak. Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi a jutalmatok? Nem ugyanezt teszik-e a vámszedők is? És ha csak testvéreiteket köszöntitek, mennyivel tesztek többet másoknál? Nem ugyanezt teszik a pogányok is? Ti azért legyetek tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes.” (Máté 5:43-48)

Ez az ige a szeretetről szól, emberségről, és ami a legfontosabb, az Istennel való kapcsolatról. Arról, hogy először is szemléld Őt, hogyan élt itt közöttünk! Nézd Krisztust, aki bemutatta, milyen Isten valójában, mit jelent a gyakorlatban az a szeretet, ami mindenki felé - még a rosszakaró felé is - árad. Nézd az Atyát, a te mennyei Apukádat, és engedd, hogy átöleljen ezzel a szeretettel! Engedd, hogy elvegye válladról a megfelelési kényszer oly régóta cipelt terhét, és helyébe az Ő csomagját adja, a szeretet keresztjét. Engedd, hogy a füledbe súgja: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.” (2Korinthus 12:9)

Anyák napján meríts erőt az Atya szülői szeretetéből, és keresd a Vele való kapcsolatot! Engedd Őt közel magadhoz, merd kitárni előtte szívedet, felvállalva az összes benned tomboló érzelmet. Mondd el neki bátran mindazt, ami lelkedet nehezíti! Miután pedig megpihentél Nála, indulj tovább Vele, szívedben az Ő szeretetével, és ezt áraszd mindenki felé! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet