Ne félj!


"Mert én, az Úr, a te Istened, erősen fogom a jobbodat, és ezt mondom neked: Ne félj, én megsegítelek!"

Mindenki fél valamitől. Van, aki — hozzám hasonlóan — a magasságtól, más a csúszó-mászó állatoktól retteg. Megint mások — a statisztika szerint a népesség nagy százaléka — a nagy tömeg előtt való beszédtől fél. Egy dolog viszont, talán kimondhatjuk, mindannyiunkat félelemmel tölt el: a jövő.

Míg minden más félelmünket racionalizálni tudjuk: a korlát, az akvárium, vagy más eszközök készen állnak, hogy ne történhessen baj, így hát nincs okunk félni, addig a jövő egy megfoghatatlan, tervezhetetlen dolog. Bár vannak elképzeléseink, hogy mi és hogyan fog történni, ezt soha nem tudhatjuk biztosan. Nem véletlen, hogy az ezotériában hívők a csillagok állásából, vagy a saját horoszkópjukból, a humanisták a politikai és szociális állapotokat elemezve, a keresztyének a Jelenések Könyvéből próbálják előre megmondani, hogy mit is hoz a holnap, valójában időről-időre azzal kell szembesülnünk, hogy ötletünk sincs. A jövőtől való félelem alapja a kiszámíthatatlanság: senki nem tudja, mit hoz a holnap.

Pontosabban ez így nem teljesen igaz. Van, aki tudja a jövőt, pontosan tudja, hogy mi fog történni, nem csak globális szinten, de a te és az én életemben személyesen is. Ez a személy ma azt üzeni a számunkra, hogy nincs miért félnünk.

Emlékszem, gyerekkoromban egy alkalommal egy olyan kiállításon vettünk részt, ahol egy kicsit beleérezhettük magunkat, milyen is lehet vak embertársaink bőrében leélni a mindennapokat. Ahogy beléptünk az első ajtón, az idegenvezetőnk — egy vak fiatalember — lekapcsolta a lámpákat, és azonnal korom sötét vett körül bennünket: semmit nem láttunk. Emlékszem, volt közülünk, aki felszisszent, hiszen hány ember fél a sötétben is. Ám ekkor meghallottuk idegenvezetőnk nyugtató hangját: "ne féljetek, kövessétek a hangomat, én majd segítek!”

Isten is ezt üzeni ma neked. Megéltünk már pár évet, és sajnos nem javuló tendenciát mutatnak egymást követve. Minden okod megvolna arra, hogy félj attól, amit a következő év hoz. De ennél a “minden” oknál többet ér az az egy, ami miatt azonban nincs miért félned: Isten fogja a kezed, végig az év során.

Kívánom, hogy ezt te is megtapasztald!
Istentől megáldott, boldog és sikeres új évet kívánok!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet