„Pásztorok, pásztorok örvendezve...”

„A pásztorok pedig visszatértek, dicsőítve és magasztalva Istent mindazért, amit hallottak és láttak, úgy, ahogyan ő megüzente nekik.”

Biztosan nekik is volt elképzelésük arról, hogyan fog eljönni a Messiás. Zsidók voltak, szülők adták át gyermekeiknek a hitet, Isten ígéreteit, a próféciákat családjaikban generációkról generációkra. Átszőtte a mindennapjukat, az egész életüket a Messiás-várás. Minden ünnep eköré fonódott. És az írások erre az időszakra jövendölték a Király érkezését. Biztosan volt egy elméletük azzal kapcsolatban, hogyan is fog mindez megvalósulni, milyen lesz a Megígért, és hogyan fogja megváltoztatni az életüket. 

Jött egy rendelet a császártól, az ország pedig teljesen felbolydult. Mindenki utazott északról délre, keletről nyugatra azért, hogy visszatérjen a gyökereihez, hogy a származási helyén be tudják írni a “nagykönyvbe”, és megtudhassa az uralkodó, hányan is élnek a birodalmában. 

Ők pedig őrizték a nyájukat, mint mindig, és egyszer csak angyalok jelentek meg előttük, egyenesen a mennyből jöttek le hozzájuk, hogy elmondják a jó hírt: megérkezett. Megszületett a Megváltó. Erre talán a legmerészebb álmukban sem mertek gondolni, hogy Isten küldöttei egyenesen hozzájuk jönnek, hogy elmondják, itt a Király.

És ők felkeltek, és mentek, megkeresték, megtalálták a Királyt egy istálló jászlában. Egy szegény család csecsemőjét, aki nemrég jött a világra. És ők csodálták, és továbbadták az ott lévőknek amit az angyaloktól hallottak. És visszatértek a munkájukhoz, és örültek, és dicsőítették Istent. 

Ez a tapasztalat felülírt bennük minden korábbi elképzelést a Megváltóról, és magáról a Mindenhatóról is. Most már azt az Istent imádták, aki lehajolt hozzájuk, és értük küldött egy sereg angyalt a jó hírrel. Azt az Istent, akinek gondja volt arra, hogy ők, a társadalom szélén lévő pásztorok, azon az éjszakán találkozhassanak a Messiással. Ez a néhány óra örökre nyomot hagyott az életükben, mert láthatták az Isten Fiát. 

A Mindenható szeretne Téged is megajándékozni ezzel a tapasztalattal. Szeretné, ha felismernéd a betlehemi kisdedben életed reményét, a te Megváltódat. Szeretne találkozni veled igazán, és szeretné, ha együtt mehetnétek tovább az úton az Ő országa felé.

Hát légy nyitott, és engedd, hogy Isten megszólítson téged úgy, ahogy azt Ő eltervezte! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia