Bocsáss meg!

„Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban.”
Pál levele az efezusiakhoz 4:32 

„Jól van, nem leszek a barátod, csak a nővéred!” - hangzik a dühös kijelentés a szobából, mert éppen a kicsinek is az a játék kell, amivel pont a nagyobbik játszik. Vagy mert felborította a legótornyot. Vagy mert megfogta a hosszú hajú babát. 

Aztán a következő pillanatban már öleli, játékot tanít neki, táncol vele. Mintha mi sem történt volna. Percek alatt megbocsátanak egymásnak, és úgy fordulnak a másik felé, hogy nem is jelent már semmit az előző veszekedés. 

Minden korosztály életében vannak ilyen kaliberű ellentétek. Elémállt a sorban, megvette az akciós termékből az utolsót épp az orrom elől, elfoglalta a számomra fenntartott parkolóhelyet, nem köszönt vissza, stb. Persze, akkor és ott rosszul esnek, de rövid idő után egy vállrándítással el tudod őket rendezni magadban, nem túl nagy kihívás a megbocsátás. 

De mi a helyzet azokkal a történésekkel, melyek összehasonlíthatatlanul fájdalmasabbak? Hogyan viszonyulsz ahhoz a gépkocsivezetőhöz, akinek a felelőtlensége miatt veszítetted el a szerettedet?  Mit mondasz annak, aki erőszakot követett el ellened? Hogyan fordulsz a házastársad felé, aki megcsalt téged? A szülő vagy rokon felé, aki tönkretette a gyerekkorodat? A főnök felé, aki kihasznált? Az ember felé, aki betört a lakásodba és néhány kézzelfogható dolgon kívül örökre elvette a biztonságérzetedet? Mi a megbocsátás? És meg lehet mindent bocsátani? 

Isten ma reggel válaszul egy példát állít eléd. A saját példáját. Hogy Ő ezt már megtette előtted, és megbocsátotta neked mindazt, amit elkövettél. Megbocsátotta, hogy a te felelőtlenséged is hozzájárult Fia halálához. Megbocsátotta, hogy lázadtál ellene, hogy mindenféle pótlékot kerestél, ami helyettesítheti Őt. Megbocsátotta, hogy bántottad egy másik gyermekét. Ha valaki, akkor Ő tudja, hogy nem egyszerű megbocsátani. Ő az, aki érzi minden ember fájdalmát, és Ő kész kegyelmet adni neked és a másiknak is. 

Ma csak annyit kér tőled, hogy kövesd az Ő példáját! Akkor is, ha nagyon nehéz. Ő ad erőt hozzá. Bocsáss meg, és add át a terhet Istennek, függetlenül a másik féltől! Ha bocsánatot kért, ha nem, ha megbánta, ha nem, te helyezd az ügyet Isten asztalára, és bízd rá az igazságszolgáltatást! Ha megbocsátasz, azon kívül, hogy lehetőséget adsz a másiknak egy új kezdetre, egy tiszta lapra, lehetőséget adsz Istennek is a gyógyításra. Arra, hogy segítsen neked valóban továbblépni és elindulni azon az úton, melyen újból egész lehetsz. Melyen a hegekből, melyeket viselsz, erőt meríthetnek mások, akik szintén hasonló történéseken mennek keresztül, hogy túl lehet élni. 

Hát kapaszkodj abba a kegyelembe, amit Isten nyújt feléd, és adj te is bocsánatot! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet