József felemelkedése

„És monda a Faraó Józsefnek: Mivelhogy Isten mind ezeket néked jelentette meg, nincs hozzád fogható értelmes és bölcs ember. Te légy az én házamon főgondviselő, és minden népem a te szavadra hallgasson, csak a királyiszék tesz engem nálad nagyobbá.”

József története sokunk kedvenc olvasmánya, mely rengeteg tanulságot rejt. Egyrészt szolgálata összevethető Jézus szolgálatával, aki szintén az Atyai házból kiszakadva lett szolgává (1Móz 37:28), aki szintén harminc évesen (1Móz 41:46) kezdi igazi szolgálatát, aki szintén az ’Élet Kenyere’ (1Móz 41:45) névvel bír, stb. Másrészt, vizsgálhatjuk József életét, az egyéni jellemfejlődés, a családi kötelékek, a megbocsátás és más szempontok szerint is.

Mai Igénk, József és a hatalom, a nagyobb pozíció kérdésére világít rá. Amit biztosan látunk, hogy ezt nem József kereste, nem ő könyökölte ki magának. Nem ezért tanult, nem készült rá.

Viszont bárhol volt, legjobb tudása szerint, becsülettel végezte munkáját. Még a börtönben sem lázongott, nem zúgolódott, hogy márpedig ő többre hivatott, hogy mások kiszolgálása számára méltóságán aluli.

Ugyanakkor láthatjuk, hogy sokakkal ellentétben ez a magas pozíció nem szédítette meg. Bár Fáraó főembereként biztos jólét vette körül, mégsem élt vissza hatalmával, nem vált kapzsivá, nem sikkasztotta el, nem nyúlta le a beszolgáltatott javakat.

No de, mondhatod; Én egy egyszerű kétkezi, vagy szellemi dolgozó, vagy éppen még diák, netán nyugdíjas vagyok. Én sosem leszek miniszterelnök helyettes. Tehát mi közöm nekem ma mindehhez? Igen is sok!

Ugyanis a hatalom nem más, mint a másokra gyakorolt befolyás, így ennek valamiféle mértékével mindannyian rendelkezünk.

Minden embert a reá jellemző légkör vesz körül. Ezt a légkört megtöltheti a hit és a bátorság éltető ereje, és balzsamossá teheti a szeretet jó illata. De lehet terhes és fagyos is az elégedetlenség és önzés mélabújától, és mérgezett valamilyen halálos bűn szennyétől. A bennünket körülvevő légkör - tudatosan vagy öntudatlanul kihat minden emberre, akivel érintkezünk…

A jellem hatalom. Az igaz, önzetlen, istenfélő élet csendes bizonyságtevésének szinte ellenállhatatlan befolyása van. Ha életünk Krisztus jellemét tükrözi, akkor együtt működünk vele lelkek megmentésében; és csakis akkor tudunk együtt munkálkodni Istennel, ha életünk az Ő jellemét tükrözi. Minél messzebbre terjed befolyásunk, annál több jót tehetünk. Ha azok, akik magukat Isten szolgáinak mondják, követik Krisztus példáját, és gyakorolják mindennapi életükben a törvény elveit; ha minden tettük arról tanúskodik, hogy szeretik Istent mindenekfelett és felebarátjukat, mint önmagukat, akkor lesz ereje az egyháznak arra, hogy felrázza a világot…

Így befolyásunk, ha csendes és öntudatlan is, hatalmas erővel vonz másokat Krisztushoz és a mennyei világhoz.” (E.G.White – Krisztus példázatai 234-235.o.)

Kérjed Istent, hogy mások áldására válhass, hogy jelenléted élet illata legyen az Életre!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet