A fogyasztói társadalom jézusi kritikája

„Ne aggódjatok tehát, és ne kérdezgessétek: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? Ilyesmikért a pogányok törik magukat; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek. Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja."
Máté írása szerinti evangélium 6:31-34


Az egész valahol annál a sumer asszonynál kezdődött, aki azt mondta egy napon a férjének: „Meguntam a ruhámat. Kérlek, vegyél nekem egy újat!” Azóta gondolja azt az emberiség, hogy az unalom elűzhető és a boldogság elnyerhető, ha valami újat veszünk. Valami új cuki-muki táska, vagy egy macsó hajzselé bizonyára fölvidít, és színt visz az életünkbe. Erről beszélnek legalább is a reklámok. Ha ezt a fogkrémet vesszük, akkor mosolygós lesz az önbizalmunk; ha azt a dezodort használjuk, akkor ellenállhatatlanok leszünk az ellenkező nem számára; ha a legvagányabb telefont vesszük meg, akkor biztosan sok barátunk lesz; ha pedig avval a mosóporral mosunk, akkor boldog kiegyensúlyozott családunk lesz. Mindenki vágyik ezekre az értékekre (önbizalom, attraktivitás, barátok, boldog család), és minél kevésbé vannak jelen az emberek életében, annál kétségbeesettebben próbálnak megfelelni a világ által támasztott igényeknek. De mivel ezek a fogyasztói javak valójában nem járulnak hozzá az emberek boldogságához (pedig elhitették velünk ezt az ostoba hazugságot), frusztráltak, végül pedig depressziósak leszünk. Ez a 21. század, amiben élünk.

A fogyasztói társadalom – bármennyire keresztyén kultúrkörben alakult is ki (Európa és Észak-Amerika) – „pogány” társadalom, legalább is ezt mondja itt Jézus. Mindenki ellenőrizze le saját magán. Ha jobban lelkesedsz a shopingolásért, mint a templomba járásért…, ha jobban lázba jössz egy bevásárlóközpont sorai között a leárazott termékeket keresve, mint imádság közben Istent kutatva…, ha szívesebben lapozgatod a különböző cégek termékkatalógusait, mint a Bibliádat…, akkor ideje magadévá tenni azokat a gondolatokat, amelyekre Jézus itt a Hegyi beszédekben figyelmeztet. „Keressed előbb Isten országát és az ő igazságát, és mindaz a boldogság, amit a fogyasztói társadalom hasztalan ígér, ráadásként majd megadatik neked.”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia