Az igazgyöngy értéke

„Hasonló a mennyek országa a kereskedőhöz is, aki szép gyöngyöket keres. Amikor egy nagyértékű gyöngyre talál, elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt.”
Máté evangéliuma 13:45-46

Emlékszem gyermekkorom csillogó kincsire. Mekkora értéke volt egy-egy műanyag katonának, kulcstartónak. És hogy mekkora izgalom, várakozás előzte meg a birtokbavételt. A reménykedés karácsony vagy születésnap előtt, az ácsingózás a kirakat előtt. Pedig azoknak a dolgoknak csak gyermekvilágomban volt értéke.

Mennyivel több egy igazgyöngy! A kereskedő szeme tágra nyílt, erszényében összekocogtak a már megvett gyöngyök. Csupán sápadt utánzatok voltak a hatalmas, tökéletes ragyogású gyöngy mellett. A kereskedő megpróbálta elnyomni szívdobbanását – torkát köszörülte, és tettette, mintha nem is érdekelné a gyöngy. „Ha délután még itt lesz ez,” – mondta kissé elfojtott hangon – „és másnak nem kell,” – széttárta kezét – „akkor én megvenném!” Aztán elsietett, eladta a frissen megvett gyöngyöket, nem baj, ha áron alul is! Aztán összeszámolta pénzét és rásandított tevéjére. Azon is túladott. Összeszámolta a pénzt újra, és eladta díszes köpenyét. A gyöngy árához már csak az inge és a gatyája ára hiányzott. Amikor egy órával az után, hogy elment, újra belépett a gyöngyöt áruló bazárba, megigazította alsóneműjét: „Milyen meleg időnk van!” – mondta. „Látom, hogy másnak nem kell az a gyöngy! Hát jó, én megszabadítom magát a további árulgatás terhétől!” – és letette a teli pénzes zacskót az asztalra. Az asztal lábai kissé meghajlottak a súly alatt. Rajta volt az élete: háza, pénze, tevéje, inge gatyája, szívdobbanása.

Az igazság az, hogy Isten országa nem a gyöngyhöz hasonló, hanem a kereskedőhöz! Ahhoz, ahogyan mindenét, egész életét felteszi egyetlen lapra.

Jézus is erre hív bennünket:

„Ti keressétek először az Isten országát és annak igazságát, és mindezt megkapjátok hozzá.” (Máté evangéliuma 6:33)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia