Dicsőíttessék

„Abban dicsőíttetik meg az én Atyám, hogy sok gyümölcsöt teremjetek; és legyetek nékem tanítványaim. „
János evangéliuma 15:8


Amikor a felkérést kaptam, hogy osszam meg a ma reggeli igéről a gondolataimat, éppen a következő, szombati prédikációmon gondolkodtam.

Az járt a fejemben, hogy Máté evangéliuma elején milyen gyakran található az a szó, hogy IME. Megnéztem, pontosan hétszer. Ez a görög látni igének egy rendhagyó, felszólító alakja . Így lehetne lefordítani, a mögötte lévő indulattal, hangsúllyal, hogy „Odanézz” vagy „ Most figyelj”. Ezt szoktuk mondani, amikor valami figyelemfelkeltő dolog történik velünk, amikor oldalba lökjük a társunkat, hagyd félbe most a dolgodat, oda figyelj ez sokkal fontosabb.

Az Újszövetség írói akkor használják ezt a szót, és hisszük, hogy a Szentlélek vezette őket, amikor valamit nyilvánvalóan Isten cselekedett. Amikor valami nagyon fontos esemény történik, és egyértelmű, hogy maga az élő Isten hajtotta azt végre. Ilyenkor szerepel a Bibliában az „íme”szó.


A mai igénkben betű szerint nem található ez a figyelemfelhívó szó, de mégis ott van benne. Isten cselekszik bennünk és általunk. Istenhez hűséges emberek „megtermik” a Lélek gyümölcsét, ami Galata 5:22 szerint (szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség ), és ezáltal bizonyságot tesznek Istenről, akitől kapták őket.


Az ilyen emberekről írja az ige, hogy „látványossága lettünk a világnak” 1 Korintus 4:9-ben. Az ilyen emberekre figyelnek oda a többiek, mert felbecsülhetetlen értékkel rendelkeznek. Az ilyen emberek tetteikkel kiáltják világgá, hogy „Dicsőíttessék az Úr Jézus Krisztus!”

Legyünk mi is ilyen „IME” emberek! Ámen

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet