Mindenkié

Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valamilyen lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak.

A tanítványok várakoztak, hisz Jézus kérte őket erre mennybemenetele előtt. El ne menjenek Jeruzsálemből, hanem várják meg az Atya ígéretét, a Szentlelket (ApCsel 1:4). Nem tudták, pontosan mi és hogyan fog megtörténni, de bíztak Jézusban.

A Szentlélek pedig megérkezett, amikor pünkösd ünnepén együtt voltak. Azon az aratási hálaünnepen, amikor a törvény szerint kicsinek és nagynak, férfinak és nőnek, zsidónak és jövevénynek, tehetősnek és szegénynek együtt kellett hálát adni Isten gondviseléséért.

Jézus követői együtt voltak, a Lélek pedig eljött, ahogy azt Ő megígérte. Eljött, és megértették, ami eddig homályos volt. Eljött, és olyan ajándékkal áldotta meg őket, amire Bábel óta várt az emberiség. Eljött, és ezt nem lehetett titokban tartani.

Eljött, és a leromboltnak hitt mozgalomból, Jézus követőiből egyház épült. Közösség, ami hirdette Isten megváltását. Közösség, ami megtanulta nem nézni a bőrszínt, nemet és származást, hogy zsidó vagy pogány-e az illető. Közösség, ami életben tartotta és továbbvitte mindazt, amit Krisztus képviselt itt a földön.

Az egyház felépült, mert a Szentlélek kiáradt, ahogy Jézus megígérte. Azóta megtépázta már az ember, az idő, megannyi eszme, áramlat. Követett el számos hibát, megélt rengeteg mélységet és magaslatot.

Itt az ideje, hogy pünkösd ünnepén emlékezzünk arra, honnan is jöttünk, mit tett Isten értünk és mire hívta el az Egyházat. Itt az ideje, hogy újra megtanuljuk, Ő mindenkit szeret, és elfogad, mindenkiért odaadta az életét, mindenkit meg akar menteni, Szentlelke mindenkire kész kiáradni nemre, korra, származásra, bőrszínre, szexuális identitásra való tekintet nélkül. Az evangélium mindenkié.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás