Mindenki megkapja...

De arra gondoltam, hogy az igazat is, a bűnöst is megítéli az Isten, mert minden dolognak eljön az ideje, és ő ügyel minden cselekedetre.

A népmesék mindig jól végződnek: a legkisebb királyfi kiállja a próbákat, a szegény halászlegény kifogja a három kívánságát teljesítő halkirályt, Jancsika legyőzi a sárkányt és elnyeri a királylány kezét, és így tovább. A pozitív szereplők gyakran ésszel (máskor ügyességgel és varázslattal) győzik le az őket akadályozó, vagy a bajukat okozó, és erőfölényben lévő gonosz ellenségeiket. Vagyis: a jó elnyeri jutalmát, a rossz pedig a büntetését.

Ha megnézzük a regények, hollywoodi filmek eseményeinek alakulását, legtöbbnél ugyanezt a forgatókönyvet figyelhetjük meg, csak a szereplők mások. Azért olyan sikeresek az erre a sablonra készült történtek, az emberek azért szeretik őket, mert ami a valóságban általában másként alakul, az legalább a mesékben igazságosan történik. (A legtöbb film szintén mese, még ha felnőtteknek is készülnek.)

Álljunk meg egy pillanatra! Nem azt olvastuk a fent idézett Bibliaszövegben, hogy „az igazat is, a bűnöst is megítéli az Isten”, és hogy „ő ügyel minden cselekedetre”? Lehet, hogy a valóság mégis az lesz, ami a mesék lényege, és ami ma történik, az ennek a valóságnak az eltorzítása?

Igen, az emberek igazságtétel utáni vágya az Ádám és Éva óta belénk ivódott isteni ígéretből fakad, hogy egyszer minden a helyére fog kerülni: a rossz vereséget szenved és meg fog szűnni, és újra minden jó lesz! A jó és a rossz közötti különbségtételhez kell az ítélet. És igaz, hogy az ítélet a cselekedetek alapján lesz meghozva – „ő ügyel minden cselekedetre”, - de a kegyelem ugyanolyan súllyal nyom a latba, ezért jó esélyünk van a felmentésre! Csak azon múlik, hogy melyik oldal mellett foglalunk állást.

Te hogy döntesz ma?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás