„Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!”

Mert aki alkotott, az a férjed, akinek Seregek Ura a neve, és aki megváltott, az Izráel Szentje, akit az egész föld Istenének hívnak. Mint elhagyott és fájó lelkű asszonyt, megszólít téged az Úr, és mint ifjú menyasszonynak, ha megvetett volt is, ezt mondja Istened: Magadra hagytalak néhány pillanatra, de nagy irgalommal ismét összegyűjtelek. […] Mert a hegyek megszűnhetnek, és a halmok meginoghatnak, de hozzád való hűségem nem szűnik meg, és békességem szövetsége nem inog meg – mondja könyörülő Urad.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 2011-es felmérése szerint évente mintegy 2,3 millió nő és férfi veszíti életét munkahelyi baleset vagy foglalkozásának végzéséből fakadó megbetegedés következtében. Ez naponta kb. 6300 ember halálát jelenti. Évente megközelítőleg 340 millió munkahelyi baleset és 160 millió munkavégzéshez köthető megbetegedés történik világszerte. (https://www.ilo.org/resource/world-statistic) Ma van a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja. A nap mottója: „Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!”

Ijesztő számadatok. És ezek mögött a számok mögött emberek állnak. Olyanok, mint te és én. Családosak, egyedülállók, kutyások, macskások, a mélyszegénységtől a legtehetősebbekig terjedő skála bármelyik pontján helyet foglalók, kétkezi vagy szellemi munkát végzők, életmentők, egyenruhások. Földön, vízen, levegőben és a föld alatt dolgozók. Kérdésekkel, álmokkal, vágyakkal, örömmel és bánattal teli emberek.

A fenti bibliaversek először a babiloni fogságban lévő Izraelnek hirdettek örömhírt, szabadulást, újrakezdést. Reményt, hogy bár megtapasztalták rossz döntéseik következményét, de Isten nem mondott le róluk. A megtört, sebzett, traumát átélt nép új életet kezdhet a Magasságossal, azzal, aki utána ment, megváltotta, és kész az újbóli szövetségre.

Lehet, hogy te is ismersz olyan embert, Kedves Olvasó, aki munkájának végzése közben életét vesztette, vagy sérüléseket szenvedett, akár fizikait akár lelkit. Ki tudja, talán még ennél is közelebb áll hozzád ez a történet. Isten igéje ma neked szól, legyen bármilyen megélésed a témával kapcsolatban.

Halld meg kegyelmét a fenti igékből! Ő itt van egy karnyújtásnyira tőled, nem mondott le rólad. Ismeri a válladon cipelt csomagot, a méltatlanul kapott sebeket, traumáidat, a te történetedet. Szeretne felemelni, szivárványt kanyarítani az egedre. Szeretné, ha a romokból új életre kelthetne téged, ha Benne új célt találnál.

Ő nem érzéketlen a múltadra. Tudja, hogy van, ami fáj és fájni is fog még hónapokig, évekig. Tudja, hogy vannak dolgok, amik bizonyos reakciókat indítanak el benned, pánikot, szorongást, menekülést. Ismeri a képet a te szemszögedből is.

De Ő mindezekkel együtt kapcsolatban akar lenni veled. Gyógyítani akar. Felszabadítani. És ez nem megy egy csettintésre. Isten harcol érted, harcol, hogy élő legyél, örökké, hogy ne győzhessenek feletted a traumák, a démonjaid. Harcol, hogy aztán te is harcolhass másokért. Hogy rajtad keresztül találkozhassanak az Ő szeretetével, és elindulhassanak a gyógyulás útján az élet felé.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima