Hirdetni a legfontosabbat

Nem halok meg, hanem élek, és hirdetem az Úr tetteit!

De milyen tetteket?

A 118. Zsoltár az egyik, ha nem a leggyakrabban idézett zsoltár a Bibliánkban. Ha nem is teljes egészében, de egyik-másik versét, vagy azok részeit gyakran hallhatjuk viszont igehirdetésekben, vagy egyházi énekekben (pl. 24. vers). Ami még ennél is érdekesebb, az az, hogy az Újszövetségben is sok helyen, sok mindenki szájából elhangzik a zsoltár egy-egy részlete, gondolj csak a 6. versre (Róm. 8:31; Zsid. 13:6), vagy a 22-23. és a 25-26. versekre!

Miért olyan hatásos ez a zsoltár, és miért idézzük több ezer éve újra, meg újra a szavait? A válasz már az első mondatban megtalálható:

“Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete!”

Sőt, nem is csak az első – az első négy vers apró eltéréssel, de ugyanezt az igazságot írja le: Isten szeretete örökké tart. Erre emlékeztet bennünket minden egyes sora. Isten örökké tartó, változatlan szeretettel szeret téged, ami nem függ körülményektől, tettektől, gondolkodástól, tőled függő, vagy rajtad kívül álló eseményektől. Örökké tart szeretete.

Mit jelent az, hogy örökké?

Az örökké azt jelenti, hogy Isten…
- … mindig is szeretett téged. Hiába szégyelled egy nehéz pillanatban meghozott döntésedet, bizonyos tetteidet, vagy az életed egy szakaszát, Isten szeretett téged akkor és ott is. Akár hiszed, akár nem.
- … ma is szeret téged. A zsoltár 24. verse a legtöbb fordításban így szól: “Ez az a nap, amelyet az Úr elrendelt, vigadozzunk és örüljünk ezen!” és gyakran idézzük a dicsőítés alkalmára való felhívásként. Valójában ezt az igét helyesebb lenne úgy fordítani: “Ez az a nap, melyen az Úr dolgozik.” Ma is szeret téged, és ma is azon dolgozik, hogy szeretetét kimutassa az életedben.
- … holnap, holnapután, és az életed összes hátralévő napján szeretni fog téged. Emlékszel még a szégyenletes pillanataidra az első pontból? Lesz még belőlük bőven, ne aggódj! Változhat az élethelyzeted, változhat a lelkiállapotod, változhat minden körülötted, de egy dologban biztos lehetsz:

Isten “jó, mert örökké tart szeretete”. Ezért olyan hatásos ez a zsoltár. Ez a legfontosabb üzenet.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

A meghallgatott ima

Isten terve