Faltörő kos

Idősebb férfit ne dorgálj meg, hanem intsd mint apádat, a fiatalabbat pedig mint öcsédet, az idősebb asszonyt mint anyádat, a fiatalabbat mint húgodat: teljes tisztasággal.

Nehéz fiatalon mások számára rávilágítani a problémákra. Sokszor csak egyszerű lázadásnak veszik, vagy szimplán azt mondják, hogy a fiatalságod miatt gondolkozol csak így, majd ha idősebb leszel, meglátod. Ha fiatalokkal beszélsz, akkor ők túl közelinek éreznek, így nincs akkora tekintély, hogy figyeljenek rád. Mégis hogy lehet ezen változtatni? Ez a jó? Így kell legyen?

Pál Timóteust, fiatal munkatársát kinevezi a gyülekezete vezetőjévé. Mindenkinek furcsa a dolog, de hát Pál mondta, akkor nincs min vitatkozni. Mégis mindenki fiatalnak nézi, és ő küzd, mert bár lát dolgokat, amikkel foglalkozni kellene, a gyülekezet mégsem hallgat rá. Mit tegyen?

Na de mielőtt belemegyünk, nézzük meg az előtte levő szakaszt. Jól ismert rész: 1 Timóteus 4:12-16. Pál megbízza Timóteust, sőt, azt mondja, hogy példaként kell fellépjen, tekintélyt ruház rá. Megbízza a tanítással. Ez nem egyszerű, mert ettől még a gyülekezet nem biztos, hogy így tekint rá.

Pál ezek után mondja, "Ne dorgálj idős férfit...". Nem azért, mert nem férne rá. Azért mert nincs értelme. Légy példa, és mutass jobb utat! Csináld úgy mint az apáddal tennéd! Neki máshogy mondanád. Légy példa! Vezesd rá őket, hogy tévednek. Ne választ adj, adj lehetőséget, hogy fejlődjenek maguktól! Legyél okos! Legyél ravasz! Ha fejjel mész a falnak, csak a fejed törik be. Trója falát is ajándékkal törték át, nem kossal. Kicsit más képet fest összefüggésében a történet, nemde?

A tanulság ma is csak ennyi: Taníts ügyesen! Vannak falak amit nem kossal törsz be.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

A meghallgatott ima

Isten terve