Szabadulás a fogságból

„Nagy békességük van azoknak, akik szeretik törvényedet; nem botlanak meg azok.”

Szabadság. A legtöbben úgy definiálják a szabadságot, hogy azt tehetsz, amit csak szeretnél, oda mehetsz, ahová csak szeretnél és azzal lehetsz, akivel csak szeretnél. Összefoglalva: a szabadság nem jelent mást, minthogy a saját vágyainkat kiszolgálhatjuk anélkül, hogy figyelnénk arra, hogy más mit mond. Tényleg ennyi lenne a szabadság?

A Bibliát tanulmányozva első olvasatra úgy tűnhet, hogy Isten szinte minden rendelkezése gátolni akarja a szabadságunkat, vagy épp azt, hogy azt tegyük, amit szeretnénk. Bár ez felvet egy nagyon fontos kérdést, amit ritkán teszünk fel: mi az, amit én valóban szeretnék? Tényleg azt teszem, amit én szeretnék vagy azt, amit mások sugallnak, hogy tennem kell?

Ádám és Éva egy tökéletes életet kaptak. Megvolt mindenük, ami a jelenlévő boldogságukat táplálta. Életük egy olyan képet festett, amely a tökéletesség felé hajlott. Aztán történt valami. Az ún. „szabadság” betört az életükbe és elragadta a figyelmüket. Életükben többé már nem a kiegyensúlyozottság volt a döntő, hanem az, hogy érvényesítsék szabadságukat. A Teremtő szabad akarattal ajándékozta meg őket, amelyet az ellenség tökéletesen felhasznált célja elérése érdekében. Miután ettek a tiltott gyümölcsből, szabadságuk és szabad akaratuk semmivé vált. Többé már nem a szépséget, a teremtett dolgok csodáját és Isten szeretetét látták, hanem a halál, a fájdalom és a szégyen felhőjét. Életük egyetlen, szabadságvágy indította cselekedet miatt változott meg. És többé már nem éltek szabadon…

Számodra mit jelent a szabadság? Tényleg csak annyi, hogy bármit megtehetsz? Szabadnak lenni több, mint az akaratunk érvényesítése és több, mint a vágyaink kielégítése. Szabadnak lenni azt jelenti, hogy békében élsz önmagaddal, a környezeteddel, Istennel. Döntéseidet nem a félelmek határozzák meg, hanem az, hogy képes vagy dönteni aközött, ami jó és aközött, ami korlátoz. Hiszen…mit érsz a szabadsággal, ha közben elveszted a békéd?

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

A meghallgatott ima

Isten terve