A negyedik

„Jézus Krisztus születése pedig így történt: Mikor anyja, Mária már jegyese volt Józsefnek, de még nem keltek egybe, kitűnt, hogy áldott állapotban van a Szentlélektől. Férje, József, aki igaz ember volt, és nem akarta őt szégyenbe hozni, elhatározta, hogy titokban elbocsátja. Amikor azonban ezt végiggondolta magában, íme, az Úr angyala megjelent neki álmában, és ezt mondta: József, Dávid fia, ne félj feleségül venni Máriát, mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, te pedig majd Jézusnak nevezed, mert ő fogja megszabadítani népét bűneiből.”

Máté evangéliuma 1:18-21

A nő, akit szívéből szeretett, akit feleségül akart venni, akire várt, ki tudja, mióta, valaki másnak a gyermekét hordja a szíve alatt. Ez lenne az áldott állapot? Számára biztosan nem az. Ő ezt az egészet nagyon nem így tervezte, és persze pont az ács házában nincs ilyenkor egy valamire való szabad szék, amire leroskadhatna. Úgy kavarogtak fejében a gondolatok, akárcsak a viharos örvények a Galileai-tengeren. Hát ki hallott még olyat, hogy egy nő a Szentlélektől esett teherbe?

Maga elé idézte a Kedves arcát, amint a nehéz hírt közölte vele. Hiába a teher, szeme ugyanolyan tisztán csillogott, mint mikor megkérte a kezét. Mégis igazat mondott volna?

Ezerszer átrágta magát a kérdésen, és végül arra jutott, úgy lesz a legjobb mindenkinek, ha szakít vele, de titokban. Majd elutazik ő is egy kis időre, úgyis nyakukon az összeírás, Máriának is jobb lesz, ha valamelyik rokonánál húzza meg magát, amíg megszületik a gyermek. Igen, így lesz. Bár fáj, de hogyan tudná más gyermekét felnevelni?

Nyugtalanul aludt el, mégis, miként lelhetne békére egy ilyen döntésben?

Az éjszaka közepén aztán megérkezett az angyal. A látvány ijesztő volt, de a hangja megpendített valamit abból a vágyott békességből. „József, Dávid fia, ne félj feleségül venni Máriát, mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, te pedig majd Jézusnak nevezed, mert ő fogja megszabadítani népét bűneiből.” Ne félj ettől a helyzettől, Isten kezében tartja az eseményeket! Ne félj önmagadtól, a Mindenható téged választott ki, hogy felneveld a Megígértet! Ne félj, Ő tudja, hogy az az apa leszel, akire Jézusnak szüksége lesz. Elég jó, csak bízz Benne! Ne félj részese lenni a megváltásnak!

Másnap József felkelt, és tette a hit lépéseit egymás után. Feleségül vette Máriát, Jézusnak nevezte az újszülött gyermeket, és felnevelte a Szabadítót.

Ma, ahogy fellobban a negyedik gyertya lángja, halld meg Te is az angyal szavát, Kedves Olvasó! Ne félj! Ne félj átélni advent csodáját! Ne félj kapcsolatba kerülni az emberré lett Istennel, a Megváltóval, aki értünk született meg Betlehemben, értünk adta életét a Golgotán, és értünk támadt fel a halálból! Ne félj szállást adni neki a szívedben! Ő eljött érted, ezért már nincs ok a félelemre. Hát éld át szabadon a megváltás csodáját!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima