Balkezesek

„Akkor az úr ezt mondta a szolgájának: Menj el az utakra és a kerítésekhez, és kényszeríts bejönni mindenkit, hogy megteljék a házam.”

Lukács evangéliuma 14:23

Ma van a balkezesség világnapja, 1976-ban ünnepelték először, hogy felhívják a figyelmet a balkezesek elnyomottságára. Ma már talán legtöbbünk számára teljesen normális, hogy vannak ilyen és olyan kezesek, sőt, kevert kézhasználat és kétkezesség is létezik, de nem is olyan régen még bevett pedagógiai gyakorlatnak számított a balkezesek átnevelése. Ennek azonban számos, messzeható következménye lett, mint a dadogás, viselkedési zavar, tanulási nehézségek (diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia).

A középkorban úgy hitték, hogy az ördög balkezes, így csak a képzeletünk szab határt annak, milyen szégyen és hátrányos megkülönböztetés övezhette azokat, akiknek nem a jobb kezük volt a domináns. Nyelvünk is őrzi ezt az évezredek óta tartó megbélyegzettséget, vegyük például a kétbalkezes, bal lábbal kelt fel, balul sült el, balszerencse szavainkat (a sort mindenki kedvére folytathatja). Mind olyan dolgokra utalnak, ami nem jó. Ügyetlenség, rosszkedv, rossz esemény, szerencsétlenség.

Ha jobbkezes vagy, Kedves Olvasó, képzeld egy kicsit magad a társadalom másik 10-15%-ának a helyébe, akiknek a balkezük a domináns. Minden csavarmenet, villanykörte a számodra ellenkező irányba csavarodik. Az inggombokat a jobbkezesek tudják kényelmesen gombolni. Az olló, ceruzahegyező, az autó sebességváltója (kivéve ha például az Egyesült Királyságban vezetsz) nem a te ügyesebbis kezedre esik. Világunkat nagyrészt a jobbkezesekre tervezték.

Isten azonban az Ő országát mindenki számára egy örök életre élhető és boldog hellyé készíti. Ő nem tesz különbséget ember és ember között. Nincsenek kiváltságos csoportok, nem a bőrszín, társadalomban elfoglalt státusz, nemi identitás, végzettség, politikai hovatartozás alapján van a felvétel, hanem egyedül Krisztus vére által.

Nem mi szerezzük meg a bejutás lehetőségét, hanem Isten adja nekünk ajándékba, mert szeret minket. Mi csak elfogadhatjuk ezt a felfoghatatlan kegyelmet, és belekapaszkodhatunk felénk nyújtott karjaiba.

Bármelyik kezes csoportot is képviseled, Kedves Olvasó, vagy legyél bármilyen más értelemben egy kisebbség tagja, lásd meg ma különlegesen, Istennek mindettől függetlenül és mindezzel együtt te vagy a fontos. Ő érted lett emberré, érted halt meg, és támadt fel, és érted jön vissza. Érted viszi véghez a megváltást.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima