Köztünk van!

"Amikor a farizeusok megkérdezték tőle, hogy mikor jön el az Isten országa, így válaszolt nekik: Az Isten országa nem úgy jön el, hogy az ember azt előre kiszámíthatná. Azt sem mondhatják: Íme, itt, vagy íme, ott van! Mert az Isten országa közöttetek van.”

Lukács evangéliuma 17.fejezet 20-21.vers

Számodra mit jelent Isten országa? Hogyan képzeled el? Láttam egyszer egy képet, ahol úgy ábrázolták, hogy az állatok, vadak és szelídek, mind-mind együtt pihentek. Az emberek békében éltek és az élet teljes harmóniát tükrözött.

A farizeusok az újszövetségi idők kritikus megmondó emberei voltak, akik figyelték Jézus minden mozzanatát és cselekedeteivel kapcsolatban mindig volt véleményük. A fenti szövegben egy tőlük már megszokott provokatív kérdést intéztek Jézushoz, aki a tőle megszokott nyugalommal válaszolt. A kérdés, bár nagyon érdekes témát boncolgat, olyan valamire teszi a hangsúlyt, amit Jézus egyáltalán nem támogatott. A kérdezők Isten országának eljövetelét tapasztalati ténynek gondolják, látható hatalomátvételnek, amelyet kegyességükkel kikényszeríthetnek Istentől és emberi eszközökkel kiszámíthatnak. Az Úr Jézus óva int ettől.

Isten országa nincs kiszolgáltatva tapasztalatainknak, számításainknak vagy teljesítményünknek. Nem függ emberi akarattól vagy kívánalomtól. Isten akarata teljesen szuverén abban a tekintetben, hogy mikor érkezik meg az Ő országa életünkbe/világunkba.

És hogy mi az evangélium, vagyis a jó hír ma reggel? Bár Izrael népe (a mai korban pedig mi magunk) emberi módon, emberi szemszögből keresi Isten országát, Krisztus valójában már rég jelen van életükben, ahogy a miénkben is!

Visszatérve az indító kérdésre…mit jelent számodra Isten országa? Számomra azt jelenti, hogy biztonságban vagyok Isten jelenlétében, nem kell féljek attól, hogy magamra maradok, hogy egyedül kell megküzdjek az élet nehézségével. Isten országa valami olyan, ami velem van, ami nyugalmat és biztonságot ad. Bízom benne, hogy Te is megtapasztalod!

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima