Szabályokon túl

“Ha pedig értenétek, mit jelent ez: „Irgalmasságot akarok, nem áldozatot”, nem ítéltétek volna el azokat, akik nem vétkeztek. Mert az Emberfia ura a szombatnak.”

A jól kialakított rutin, az egyértelmű határok, a kiszámítható következmények biztonságérzetet nyújtanak, igazodási pontokat biztosítanak egy zűrzavaros világban. Ugyanakkor magukban hordják azt a veszélyt, hogy türelmetlenekké, sőt ítélkezőkké válunk, amikor valaki megzavarja a “jó rendet”. Könnyű ilyenkor szem elől téveszteni az embert és felháborodni a megszegett szabályok miatt.

Isten kétségkívül a rend Istene, de nála a rend nem cél, hanem mindig eszköz: az életet szolgálja. Többre becsüli a szívből jövő, szeretetből fakadó engedelmességet, mint az áldozatot (vö. 1Sám. 15.22). Arra vágyik, hogy befogadjuk a szeretetét és az ő szemével lássuk a körülöttünk élőket, hogy ne egyszerűen kárhozatra méltó bűnösöket lássunk, hanem olyan embereket, akiket üdvösségre hív kegyelme által.

Jézus földi élete tükröt tart elénk. Ő a szó igaz és teljes értelmében betöltötte a törvényt. Nem csupán a keretét tartotta meg, azt nem hágta át, hanem mindenkor összhangban volt a törvény igazi értelmével és céljával. Élete hirdeti: “a törvény betöltése a szeretet” (Róma 13.10)

Én vajon megértettem és megtanultam már ezt?

Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima