Jézus és az igeidők

Ezt azért írtam nektek, akik hisztek Isten Fia nevében, hogy tudjátok: örök életetek van.

Mi a különbség a következő mondatok között?

Volt egy szép könyvem.
Van egy szép könyvem.
Lesz egy szép könyvem.

A magyar nyelvről sok mindent el lehet mondani — egyesek szerint a világ legnehezebb nyelve, mások szerint dallamos, megint mások szerint mekegős — abban viszont a legtöbben egyetérthetünk, nyelvtani összetettsége nem az igeidők számának és bonyolultságának köszönhető. Míg a német nyelvben 6, az angolban 12, és a török nyelvben állítólag 127-nél is több igeidő létezik, addig a magyarban megelégszünk kettővel is: ezek az egyszerű múlt és jelen. A magyar ember leleményességét nyugtázza a tény, hogy ezzel a kettővel viszont tökéletesen ki tudunk fejteni mindent, amit szeretnénk. (A jövő idő egy külön téma, amiről most nem fogunk beszélni.)

Noha csak egyetlen módon fejezünk ki mindent, ami a múltban történt, gond nélkül érezzük a különbséget a "levittem a szemetet", a "miközben levittem a szemetet..." és a "már levittem a szemetet, amikor..." (fél)mondatok között. Amihez sok idegen nyelv más-más (folyamatos, vagy befejezett) igeidőt használna, addig mi kerülőutakon oldjuk meg a problémát egyetlen "egyszerű múltat" használva. Az az egyszeri nyelvtanuló diák pedig, aki hirtelen felindulásból magyarul kezdett tanulni, és ezt a két egyszerű igeidőt megértette, könnyen különbséget tud tenni és meg tudja határozni, hogy mikor történt az említett eset. Nem gondoljuk, hogy a szemét még a lakásban van, ha valaki azt mondja nekünk, hogy "levittem a szemetet". Azt is értjük, hogy mit jelent, ha valaki azt mondja, hogy "az ajtó előtt állok és zörgetek". (Ezt múlt, jelen, vagy jövő időben mondja?)

János első levelében egy furcsa igeidőt találhatunk: jelenidőt egy olyan helyen, ahol jövőre számítanánk. És mivel jövőre számítunk, jövőként is értelmezzük — pedig a mondat:
"Örök életetek van"
jelen időben szól hozzánk. Miért beszélhet János jelen idejű örök életről? 

Azért, mert Jézus Krisztusban az örök élet nem majd valamikor fog eljönni, nem a jövőben kezdődik és onnantól tart örökké, hanem már most bírunk vele, már most benne élünk, már most örök életünk van! Minden feltétel adott: ti, akik hisztek Isten Fia nevében, már az örök életben éltek! Mert az örök élet ma kezdődik. Valójában már a kereszten elkezdődött.

Házi feladatként írd le százszor:
"Örök életem van."

Ugye milyen jó, hogy nincs a magyarban jövő idő?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima