Szabad vagy?

Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!”

51.Zsoltár12.vers

Annyi jó érzéssel találkozhatunk életünk során. Ilyen a szeretet, béke, hála, elfogadás és nem utolsó sorban a szabadság. Mit jelent szabadnak lenni?

Dávid király az egyik olyan hithős, aki nem csak gyermekkori bátorságáról, hanem ifjúkori lépéseiről és későbbi nem túl helyes döntéseiről vált ismertté. Amikor ez a zsoltár keletkezett, Nátán próféta vendégeskedett Dávidnál, aki épp egy házasságtörésen van túl Betsabéval. Dávid tudta, hogy nem volt helyes, amit tesz és a későbbi döntései sem Isten szerint vezérelt lépések voltak, így hát joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért vált mégis hithőssé és miért beszél róla annyit a Biblia?!

Dávid élő példája volt az Isten szerinti szabadságnak. Nem azért, mert elkövetett egy bűnt vagy rossz lépéseket tett és Isten újra és újra megbocsátott neki, hanem azért, mert teljesen bizonyos volt abban a hitben, hogy ha elbukik emberi gyengeségében, akkor Isten nem fogja őt eldobni. Hiszen, mit jelent valójában szabadnak lenni? A szabadság nem az, hogy azt teszel, amit akarsz és büntetlenül marad... Sokkal inkább jelenti a bizalmat, hogy ha hibát követsz el vagy nem jó lépéseket teszel, Isten akkor sem dob el magától, sőt!

Ez a zsoltár rész arra tanít bennünket, Dávid történetén keresztül, hogy Isten tiszta szívet tud teremteni és képes bennünket megújítani. Meg tud szabadítani a rossz döntéseink, a hibás elképzeléseink, a bátortalan lépéseink vagy épp a hitetlen elképzeléseink súlyától. Szabaddá tud tenni attól a tehertől, amellyel nap, mint nap bombázzuk magunkat. Nem csak tiszta szívet képes adni, hanem erős lelket, amely nem torpan meg és nem vonul vissza, ha nehézség éri.

A tiszta szív és az erős lélek, amelyet az Úr teremt meg bennünk, egy olyan kombináció, amellyel az ellenség nem tud harcba szállni. Bánthat, zsarolhat, csapdába csalhat és sarokba szoríthat, de ezek nem változtatnak azon a szabadságon, amelyet az Úrtól kapunk.

Legyen ez a mai nap az Úrban lévő szabadságod első napja!

Áldott napot kívánok!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet