Mindegy

„Zákeus pedig előállván, monda az Úrnak: Uram, ímé minden vagyonomnak felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit patvarkodással elvettem, négy annyit adok helyébe. Monda pedig néki Jézus: Ma lett idvessége ennek a háznak! mivelhogy ő is Ábrahám fia. Mert azért jött az embernek Fia, hogy megkeresse és megtartsa, ami elveszett.” (Lukács evangéliuma 19. fejezet 8-10. vers)

Mikor a feleséged azt kérdezi: Mit főzzek vacsorára? Mit szeretnél? Az egyik legrosszabb válasz, amit adhatsz: Mindegy.

S mi erre az asszonyi felelet? Mindegy? Az milyen étel? Adj hozzá receptet is, mert nem tudom, hogy mi kell hozzá.

A ’mindegy’ ételt, mindegy, hogy miből készíted. A lényeg, hogy legyen! Az éhes embernek minden édes. (Péld.27:7) És én farkaséhes vagyok!

Zákeus története is az éhségről és a ’mindegy’-ről szól.

Zákeus, aki annyira éhezte a szeretetet, az elfogadást, az üdvösséget, hogy nem filozofált azon, hogy megéri-e elmenni megnézni Jézust, hogy mit szólnak majd az emberek, ha felmászik a fára, hogy mennyire megalázó lesz nyilvánosan beismerni a bűnét, hogy mennyi pénze marad, ha kárpótolja a megkárosított embereket, hogy van-e otthon bármi, amivel megvendégelhetné Jézust és a tanítványait.

Hogy mi a feltétele az isteni szeretet átélésének? Mi a receptje az üdvösségnek?

A ’Mindegy’, azaz kérj bármit Uram, feltétel nélkül megteszem. Érted, ha kell ma is felmászok a fára, mert éhezem és szomjazom a közelséged, a szereteted.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet