Mert Ő előbb szeretett

"Majd az asszony felé fordulva ezt mondta Simonnak: Látod ezt az asszonyt? Bejöttem a házadba, és nem adtál vizet a lábam megmosására, ő pedig könnyeivel öntözte lábamat, és hajával törölte meg. Te nem csókoltál meg, ő pedig mióta bejöttem, nem szűnt meg csókolni a lábamat. Te nem kented meg olajjal a fejemet, ő pedig drága olajjal kente meg a lábamat. Ezért mondom neked: neki sok bűne bocsáttatott meg, hiszen nagyon szeretett. Akinek pedig kevés bocsáttatik meg, kevésbé szeret."

Mi más lenne igazán jó vendégfogadó, mint egy jó gofri. Elmész vendégségbe, és a házigazda eléd áll egy nagy tányér még gőzölgő ízletes sült tésztával. Leöntöd eperszósszal, juharsziruppal, vagy esetleg csokoládéval. Vannak akik sósan, balzsamecettel, sajttal, vagy tejföllel. A lényeg, hogy innentől kezdve a vendégség jó szájízzel tölt el. (A szó legszorosabb értelmében.)

A közel-keleten Jézus korában ez nem pont így volt. Nem csak az étel, hanem az előtte levő dolgok is fontosak voltak. Kész rituálé előzte meg az étkezést, és annak hogyanja legalább olyan fontos volt, mint maga az étel. A fent olvasható történet egy ilyen rituáléra való reakciót ír le.

Jézus értékeli a nő könnyeit, odaadását, szenvedélyét, szeretetét. Megérti, hogy ez a nő tudja, hogy a Messiással találkozott, és tudja, hogy amit tesz, az a tört része sincs annak amit kap tőle. Bűnbocsánatot.

Istennek nem célja, hogy vádolt magad. Nem célja, hogy gyötört magad a tetteidért. Isten nem akarja, hogy azt érezd rossz vagy, kevés vagy, vagy nem vagy elég. Ő azt akarja, hogy hálát érezz, mert már megbocsátott neked mielőtt még hibát követtél el.

Annyit akar, hogy szeresd, mert Ő már előbb szeretett.

Ui.: Boldog gofri világnapját kívánok!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet