Látni Isten arcát


És semmi nem lesz többé átok alatt a városban, hanem az Isten és a Bárány trónja lesz benne: szolgái imádják őt, és látni fogják az ő arcát, és az ő neve lesz a homlokukon. 

Miről szól a Biblia?

Ezt a kérdést gyakran teszem fel csoportos bibliatanulmányozások, bibliakörök alkalmával, mert tudom, hogy ezzel bármilyen parttalan polemizálást meg tudok akasztani. A kérdést hallva többféleképpen reagálnak a beszélgető partnereim: van, aki rögtön rávág egy választ, amit helyesnek talál, mások a Bibliájukba temetkezve keresik a választ, de van, aki kétségbeesetten kutakodik a saját gondolatai között. Aztán néhány másodperc múlva sorra záporozni kezdenek a válaszok. Mindjárt fel is sorolok néhányat közülük, de most állj meg egy pillanatra, és próbáld meg megfogalmazni te is, hogy miről szól a Biblia!

A válaszok tehát, amiket erre a kérdésre adni szoktak, a következőképpen hangzanak:
"Arról, hogy hogyan éljünk jó életet, bűntelen életet, tökéletes életet."
Kapcsolódva az előzőhöz, valaki felszólal: "A törvényről!"
"Izráel történetéről" mondja egy harmadik, akire a negyedik azonnal rá is förmed "Nem is, mert Jézusról!"
"Arról, hogy mi fog történni az utolsó időkben!"
És a többi, és a többi...

Hogy én mit csinálok mindeközben? Elégedetten hátradőlök, mert megakasztottam egy parttalan vitát (egy újabb parttalan vitával...) de mindeközben kicsit el is szomorodom, mert újra beigazolódott: nagyon kevesen tudjuk, mit is olvasunk, amikor a Bibliát olvassuk. Pedig a válasz nagyon egyszerű, és a mai szakaszunkban kerek-perec meg is találjuk a választ:

A Biblia nem mindenről szól — de minden, ami a Bibliában van, egyetlen dologra vezeti a figyelmünket. A Biblia a földi élet, az ember történetéről szól, tökéletes teremtéstől tökéletes újjáteremtésig. Bűnesettől a bűnöktől való feloldozásig, vagyis Jézus kereszthaláláig, kiválasztott néptől (Izraeltől) kiválasztott népig (minden hívőig).

A Biblia tehát arról szól, hogy az az ember, aki egykor látta Isten arcát, egykor majd újra láthatja azt, a bűn átkától megtisztított Földön. Erről szól a Biblia, minden más csak a körítés.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet