Hogyan csinálj karriert?


 "Szereted az igazságot, gyűlölöd a gonoszságot, ezért kent föl téged társaid közül Isten, a te Istened öröm olajával."

45. Zsoltár, 8. verse

Hogyan csinálj igazi, értékes karriert? Ma sokan szeretnének befutni egy szuper életpályát, ahol teljesülnek kívánságaik, meggazdagodnak, de legalább is nincsenek filléres gondjaik. Megtehetik, amit szeretnének és elérik céljaikat. Vagyis valóra váltják álmaikat az életük során.

Az út azonban, ami ide vezet, különböző lehet. Ha fekete fehéren akarnánk látni a dolgot, akkor tisztességes és tisztességtelen, amennyiben emberileg, szürkén, akkor megalkuvásokkal, kompromisszumokkal teli. Hiszen nem lehet anélkül jól megélni ebben a világban, hogy ne csorbulna kicsit valamennyiünk becsülete, személyisége. Mert a kettő együtt jár ám!

A 45. zsoltár egy király zsoltár, ami méltán dicséri az uralkodót. Hogy juthat el valaki odáig, hogy ő lesz a leghatalmasabb az országában, mégis megőrizheti alattvalói, de ami még ámulatba ejtő, Isten megbecsülését, szeretetét.

Ahhoz, hogy megértsük ennek a versnek a valódi értelmét, tisztában kell lennünk azzal, mit jelent a Bibliában a felkenés. Bár ezt a szertartást még a középkorban is alkalmazták a királyok megkoronázásakor, mégsem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy mindez csupán a hatalomhoz kötődő cselekedet volt. Az ószövetség idején királyokat, papokat és főpapot kentek fel olajjal akkor, amikor beiktatták őket szolgálatukba. Mert bizony a hatalom gyakorlása biblikus értelemben már akkor szolgálatot jelentett volna. A legfőbb hatalom jelképe ezért nem a korona, vagy a kiemelkedő ékszerek voltak, hanem az olaj. Az olaj, ami a Szentlélek szimbóluma Isten igéje szerint. Csak az lesz jó király, pap, vezető, aki Istentől, isteni felhatalmazás birtokában veszi át a szolgálatot és kész is azt alázatosan mások érdekében végezni.

Ezért fogalmaz így a zsoltár, hogy legfontosabb tulajdonsága az igazság szeretete legyen.

Arról nem is beszélve, hogy a Szentírás szerint igazság az, amit Isten annak tekint. Ezért Őrá támaszkodva a Lélek vezetését kérve kell megtanulnunk azt, mi az igazság. (A szentlélek vezet el minket minden igazságra. Ő feddi meg a világot az igazság tekintetében.) Sőt, valahogy meg kell látnunk azt is, hogy az igazság szeretete egye jelent azzal, hogy Jézust szeretjük, hiszen Ő maga az igazság.

Ma reggel arra hí mindannyiunkat az Ige, hogyha egy kiemelkedő életpályát szeretnénk magunknak, ez csak egyféleképpen lehetséges: Jézust szeressük és járjunk az Ő lábnyomában!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet