Bízzál!


"Amikor Jézus megfordult, és meglátta őt, így szólt: „Bízzál, leányom, hited megtartott téged.” És meggyógyult az asszony abban az órában."

Máté 9. fejezet 22. vers

A mindennapi életünkben óriási szerepe van annak, hogy bízunk, hiszünk-e valamiben vagy sem. 

Például, ha bízunk abban, hogy egy feladatot jól el tudunk végezni, akkor nagyobb eséllyel fogjuk tudni teljesíteni, mint ha nem hisszük el ezt. Végeztek egy pszichológiai kísérletet egyetemeken, amely során a tanulmányaik kezdetén minden hallgatóval kitöltettek egy tesztet, és a kiértékelés után megmondták az erre kiválasztott a diákoknak és a tanároknak is, hogy ők kiemelkedő képességűek. Csakhogy nem a tesztek valódi eredményét közölték velük, hanem gyengébb, átlagos és jobb képességű fiataloknak is mondták azt, hogy ők a legjobbak közé tartoznak. Ez volt a kísérlet lényege. Ebben a meggyőződésben voltak, ezért azzal az elvárással voltak maguk iránt, és a tanáraik is irántuk, hogy az ő teljesítményük átlag feletti lesz. Ebben bíztak, hitték, hogy többre képesek másoknál. És mi lett az eredmény? Ezek a diákok lettek a legjobbak. Sok hasonló példa közt ez is megerősíti, hogy nagyon fontos, hogy bízzunk abban, hogy el tudjuk végezni a dolgainkat, meg tudunk birkózni az élet kihívásaival.

Azonban annak ellenére, hogy Isten valóban megdöbbentő képességekkel teremtette meg az agyunkat, nem vagyunk képesek bármire. A gyógyulásunk is gyakran szoros kapcsolatban van azzal, hogy meg akarunk-e gyógyulni, és hisszük-e, hogy meggyógyulunk. Mégis, vannak helyzetek, amikor csodára van szükség a gyógyuláshoz, amit nem az agyunk, hanem csak Isten tud elvégezni.

Az ilyen gyógyulásokban is van szerepe a hitnek. Ez a szerep azonban nem az, hogy meggyógyít, hanem az, hogy kinyitja az ajtót a gyógyító Isten előtt, hogy cselekedjen az életünkben, ahogy ez történt ennek az asszonynak az életében is. Ilyen hittel bevonhatjuk az életünkbe Jézust akkor is, amikor munkát keresünk, amikor kapcsolatainkat akarjuk rendbe hozni, amikor vizsgák előtt állunk, amikor fontos döntéseket készülünk meghozni, és így tovább. És akkor tud cselekedni úgy, ahogy e hit nélkül nem tudna.

Hiszed-e ezt?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia