Világosságban járni


Jézus ezt mondta nekik: Még egy kis ideig közöttetek van a világosság. Addig járjatok a világosságban, amíg nálatok van, hogy a sötétség hatalmába ne kerítsen titeket; mert aki a sötétségben jár, nem tudja, hová megy. Amíg nálatok van a világosság, higgyetek a világosságban, hogy a világosság fiai legyetek! Ezeket mondta Jézus, majd elment és elrejtőzött előlük.

A hét elején ért véget a 2022-es Sziget Fesztivál, ami lassan harminc éve minden évben megszervezésre kerül az Óbudai-szigeten. A fesztiválon 1996 óta kint van az egyházunk sátra, a Lelki Betérő is. Ebben a sátorban várjuk azokat a fiatalokat, akik elfáradtak, akiket gondok gyötörnek, vagy csak beszélgetnének egy kicsit.

A Betérő programja a fesztivál ideje alatt magától értetődő és állandó: 14:00-tól 19:00-ig (tehát a Sziget időzónájában "délelőtt") a sátor előtt játszunk a vendégekkel különféle kreatív és elgondolkodtató játékokat. Aztán 19:30-tól áhítatot és eligazítást tartunk az önkéntesekkel, majd 20:00-tól a következő nap 04:00-ig teával várjuk a beszélgetőpartnereinket. A legutolsó este azonban más időbeosztással működik. Ilyenkor korábban (akár már éjfélkor) bezárjuk a sátrat, és elkezdjük elcsomagolni és előkészíteni az 51 hetes raktározásra a dobozokat. Illetve ekkor már elkezdjük lebontani a sátrainkat is, beleértve a 6*12m-es, 320cm gerincmagasságú teasátrat is.

Az egész hét egyik legnehezebb feladata ez, hiszen az előző napokban végletekig kimerült, fiatal önkéntesek utolsó erejüket megfeszítve dolgoznak, noha már inkább a pihe-puha ágyukban aludnának. Ezt a munkát pedig csak világosban lehet végezni. A korábbi években reflektorokat állítottunk fel, hogy lássuk, mit is pakolunk, amikor a nap már nem süt és a sátor nagy részében már kikötöttük a világítást.

Idén azonban más volt a helyzet: a sátor fölött a Sziget szervezői valami csodálatos (hiszem: Isteni) sugallat eredményeképpen fényfüzért függesztettek ki, ami a bontás idején is elég világosságot adott, hogy éjszaka is dolgozhassunk. Nem tudom, hogy a többi önkéntesben felmerült-e a kérdés, de egy dolgot tudok: nekem sokszor eszembe jutott, hogy vajon mikor kapcsolják ki. Mert ha kikapcsolták volna, tovább nem dolgozhattunk volna.

Jézus szavai sürgetnek és józanságra biztatnak:
"Még egy kis ideig közöttetek van a világosság. Addig járjatok a világosságban, amíg nálatok van, hogy a sötétség hatalmába ne kerítsen titeket; mert aki a sötétségben jár, nem tudja, hová megy. Amíg nálatok van a világosság, higgyetek a világosságban, hogy a világosság fiai legyetek!"

Arról vitatkozhatnánk, hogy a tanítványok kihasználták-e a Világosság jelenléte adta lehetőségeket, de a kérdés nem is ez. A kérdés az, hogy te élsz-e velük?

Ha többet szeretnél tudni a Lelki Betérőről, a weblapunkon (https://lelkibetero.hu) minden közösségi oldalunk elérhetőségét megtalálod. Külön ajánljuk a TikTok csatornánkat! ;)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet