Az Ő cselekedetei szerint


“Mert eljön az Emberfia az ő Atyjának dicsőségében angyalaival együtt, és akkor megfizet mindenkinek cselekedetei szerint.”


Amikor Jézus beszél haláláról a tanítványokat nyugtalanítja a gondolat, hogy elveszítik mesterüket. Szinte erőszakosan ellenkeznek vele, és nem akarják elhinni. Persze Péter szólal fel, aki mindig a leghangosabb. Amikor a fenti idézetet olvassuk, Jézus Péter és a tanítványok felháborodására válaszol.

Szinte úgy szól ez a vers, mintha a tetteink miatt nyerhetnénk el az üdvösséget. Valóban, ha csak ezt a verset olvassuk, akkor erre a következtetésre jutunk. Ha viszont a kontextust (szövegkörnyezetet) vesszük, és megvizsgáljuk, akkor máris érthetőbb lesz.

“Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? Vagy mit adhat az ember váltságdíjul a lelkéért? Mert eljön az Emberfia az ő Atyjának dicsőségében angyalaival együtt, és akkor megfizet mindenkinek cselekedetei szerint.” (Máté evangéliuma 16:26-27)

Az a tény, hogy Jézus a tanítványok felháborodására válaszol, és a kontextus egy teljesen más értelmet ad a szövegnek.

Tehetek bármit, megnyerhetem a világot, lehetek én a legjobb ember a földön, de a megváltást nem ezért kapom. Bármilyen munkát végezhetek az emberekért, ha Jézus áldozatát nem fogadom el, akkor értelmetlen. Persze a cselekedetek fontosak, de nem azért, mert így kifizetjük magunkért a váltságot. A cselekedetek fontosak, mert tükörként mutatják saját állapotunkat.

Jézus áldozata az a cselekedet, ami által megváltást nyerünk. Fogadd el ma!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet