Kiáltás


„Visszaemlékezem a régi napokra, végiggondolom minden tettedet, elmélkedem kezed alkotásain. Imádkozva nyújtom feléd kezem, lelkem utánad eped, mint a kiszikkadt föld. (Szela.) Siess, Uram, hallgass meg, mert odavan a lelkem. Ne rejtsd el orcádat előlem, mert olyan leszek, mint a sírba leszállók! Hadd halljam minden reggel, hogy hűséges vagy, hiszen benned bízom! Ismertesd meg velem, melyik úton járjak, mert hozzád vágyódik lelkem. Ments meg ellenségeimtől, Uram, nálad keresek oltalmat!”

Zsoltárok könyve 143:5-9

Ebben a zsoltárban, amiből most csak néhány verset idéztem, Dávid könyörög Isten szabadításáért. Azért, hogy a Mindenható lépjen közbe, és mentse meg az őt üldöző ellenségtől, akinek csak egy célja van, a pusztítás.

Dávid érzi, hogy elérkezett a határaihoz, csak az igazságos Istenre számíthat, nincs más esély, nincs más lehetőség a megmenekülésre. Csak Benne bízhat, abban, Akivel annyi közös története van, amikre visszaemlékezve erőt tud meríteni belőlük. Isten soha nem hagyta magára. Ő volt az, aki kiválasztotta szép szál legény bátyjai helyett a legkisebbet, aki csak a juhokat őrizte, és meg sem hívták arra a bizonyos áldozati lakomára, melyen Sámuel próféta végül felkente Izrael királyává. Istenhez, az ő Istenéhez kiált, Akiben sosem csalódott, Aki számtalan helyzetben megmentette már, és Aki számtalan helyzetet szenvedett vele végig. A hűséges Úrhoz, Aki figyel barátja minden szavára, és a megfelelő időben választ is küld rájuk.

Ha megrémít a háború közelsége, ha nem találsz kapaszkodót ebben a pillanatról pillanatra változó világban, ha kezded elveszíteni a reményt, mondd el ezt a zsoltárt Dáviddal együtt! Hívd segítségül az Atyát, a mi Atyánkat, és emlékezz a Vele szerzett tapasztalatokra!

77 évvel ezelőtt ezekben a napokban, 1945. május 7-én majd 9-én megtörtént a Nagynémet Birodalom kapitulációs okmányának kétszeri aláírása (https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyarorszag-a-masodik-vilaghaboruban-lexikon-a-zs-F062E/n-ny-F0C34/nemetorszag-fegyverletetele-F0C50/), ezzel Európában véget ért a második világháború.

A mai megterhelt időben nem árt emlékeznünk erre a történelmi pillanatra. Isten kezében tartja az eseményeket, és nem feledkezik meg Rólad ma sem. Hát kiálts hozzá bizalommal!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia