Mit jelent neked Isten?


„Abrám hitt az Úrnak, és ő ezt számította be neki igazságul.”

Mózes első könyve 15.fejezet 6.vers

Mit jelentek én Istennek és Ő mit jelent nekem? Vajon, ha megkérdezném az Urat, hogy hogyan definiálna engem, akkor mit válaszolna? És mit válaszolok én, ha megkérdezem saját magamtól, hogy kicsoda számomra Isten?!

Nos az, hogy én mit jelentek Istennek az egész Biblia leírja. Talán az egyik legjelentőségteljesebb a Biblia aranyszövege, ami Jn3:16-ban van leírva: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” Ézsaiás pedig hasonlóképp bátorít, amikor azt írja, hogy „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!” (Ézsa.43:1) Kétség kívül Istennek a világot jelentjük, a kincset, amiért megérte meghalni és amiért megéri küzdeni. De vajon mi emberek, miként gondolkodunk Istenről? Vajon mi is azt érezzük, amit ő, hogy megéri küzdeni?

Kétségkívül akkor tudunk valamiért igazán küzdeni, ha látjuk a Miért?-et. Tudjuk azt, hogy mit szeretnénk, merre akarunk haladni és mi tenne boldoggá. Időnként azonban muszáj elengedjük ezt a „szükségletet”, hiszen nem mindig látjuk, hogy merre kell haladjunk, egyszerűen tudjuk, hogy ahol vagyunk, az nem megfelelő, nem tesz boldoggá és tudjuk, hogy valami másra vágyunk. Hiszem azt, hogyha kellő elszántság van bennünk, akkor akár látjuk a célt, akár nem, mindenképp odajutunk, ahol a helyünk van.

Abrám egy gazdag ember volt. Javakban bővelkedett, élete teljes volt. Vagyis majdnem teljes. Hiába a pénz, a gazdagság, ha nem tudja kire hagyni. Hiába minden, ha vagyonát szolgái kapják. Egyáltalán nem érezte teljesnek az életét. Isten látta, hogy Abrám nem teljes boldogsággal éli az életét. Örökös hiányában nem volt teljes az élete és ezt nem rejtette véka alá. Az Úr ígéretet tett neki és miközben Abrám az égre tekintett Isten a következő szavakat mondta: „Tekints föl az égre, és számold meg a csillagokat, ha meg tudod számolni! Ennyi utódod lesz! – mondta.” Ez pedig elegendő volt Abrámnak ahhoz, hogy higgyen.

Nem várt Istentől azonnali csodát. Tudta, hogy ígéretét betartja még akkor is, ha ez jelenleg lehetetlennek tűnik. Nem véletlen tehát, hogy Isten szövetséget kötött Abrámmal és így lett a neve Ábrahám, vagyis sok nép atyja.

Ábrahámnak Isten a beteljesedett ígéretet jelentette. Nem egy lehetőséget, egy opciót, hanem a beteljesülést. Nekünk mit jelent ma Isten?

Áldott napot!

 

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet