A mágneses kölcsönhatás

Engedelmeskedjetek azért Istennek, de álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek. Közeledjetek Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek.
Jakab levele 4:7-8

Jó voltál fizikából? Majdnem mindegy is, mert hűtőmágnesed biztosan van. Most tégy meg nekem valamit! Menj ki a hűtőhöz, vegyél le két mágnest (ott, ahol egy van, ott van kettő is). Tudod, mit? Vedd le az összeset! Fogd az egyik kezedbe a kedvencedet (óvatosan, le ne essen!) a másikba pedig vedd fel egyenként a többit! Próbáld meg a két hűtőmágnest hátával egymáshoz "tapasztani"! Ha a statisztikának igaza van, akkor az esetek ötven százalékában a kedvenc mágnesed kimondottan vonzónak fogja találni a másik mágnes hátsó felét, az esetek másik ötven százalékában pedig fizikailag taszítani fogják egymást. Ennek semmi köze a mágnesek külleméhez, egyszerűen ilyen ez a mágneses kölcsönhatás. Az egész attól függ, hogy a gyárban a mágnest melyik felével ragasztották a Rómában, Las Vegasban, a reptéren, vagy az ecseri piacon vásárolt szuvenírre: az azonos pólusok taszítják, míg az ellenkezőek vonzzák egymást. És pont ez a lényeg: egymást!

Jakab is mágneses kölcsönhatásról beszél. Ha az ördöghöz húz a szíved, ő is közeledik hozzád, ha Istenhez, a hatás akkor is működik. Továbbá, éppúgy, mint a mágnes esetében, ha az egyik pólust vonzod, a másikat taszítod. Az Isten szeretetével megtöltött szív taszítja a Sátánt, mert ő gyűlöl mindent, ami tiszta.

Sokszor kevés megtisztítani a kezet, a szívet is meg kell szentelni. Ezt hívjuk megtérésnek. Amikor 180 fokos fordulatot vesz a szívünk, hogy a megfelelő pólus hasson, úgy, mint a mágnes. Taszítson mindent, ami taszítandó, és vonzza azt, ami vonzásra érdemes.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia