Boldog ember...


"Boldog, akinek hűtlensége megbocsáttatott, vétke eltöröltetett. Boldog az az ember, akinek az Úr nem rója fel bűnét, és nincs lelkében álnokság."


Ki az, aki ne szeretne boldog lenni? Hiszen az ember egyik legalapvetőbb célja a teljes, kiegyensúlyozott, értelmes, és nem utolsó sorban boldog élet elérése. A gond csak az, hogy ezt a célt a világon vajmi kevés embernek sikerült elérnie, így nem igazán van kitől tanácsot kérjünk. Tisztán látjuk, hogy a pénz, a hírnév, a nagy ház, szép család, gyors autó csak ideig-óráig adnak valamiféle boldogságot. Komolyan fennáll annak a lehetősége, hogy egyik pillanatról a másikra elveszíthetjük őket, és emiatt a boldogságunk sem felhőtlen.

A Biblia azt tanítja, hogy a földi, "izzadtság szagú" boldogság helyett Isten egy másik, "könnyebben" megszerezhető boldogságot kínál a számunkra. Azért írom idézőjelekben a könnyűségét, mert ez a lehetőség csak nekünk könnyű. A zsoltáríró (a fejléc szerint Dávid király) a mai szakaszunkban azt írja, hogy ez a fajta boldogság nem teljesítmény-alapú, nem mulandó és nem is érhető el segítség nélkül. Ezt a boldogságot Isten szerezte nekünk, és nem is csekély áron, a fia vére által. Az ilyen boldogság elérése Istennel való kapcsolatot feltételez. Egy olyan kapcsolat meglétét, melyben magától értetődik a kegyelem és az Isten szeretete által megváltozott élet.

Hiszen csak annak az embernek a hűtlensége bocsáttatott meg, töröltetett el a vétke, és csak annak nem rója fel Isten a bűneit, aki elfogadja Jézus Krisztus teljesen megtisztító áldozatát. Vagy, ha megfordítjuk az egyenletet: Isten minden ember bűnét eltörli, mindenkinek megbocsát és tisztára törli a számláját, aki élni kíván ezzel a lehetőséggel — és milyen boldog ember az, aki felismeri ezt a kegyelmet! Az ilyen ember lelkében nem tud létezni az álnokság, hiszen az isteni kegyelem nem él meg egy helyen a gonoszsággal.

Az isteni boldogság megtapasztalása olyan változást hoz az ember életébe, amit nem helyettesíthet autó, ház, vagy vagyon, hiszen az igazi boldogság csak a kegyelem megtapasztalásával érhető el.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet