A neki megfelelő módon


„Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.”

Példabeszédek könyve 22. fejezet 6. vers

Szeretjük nézegetni gyermekeimmel a családi fényképeinket. Rendszeresen kérik, hogy azokat a mappákat nyissuk meg, amikben kicsik voltak (nem mintha most olyan nagyon idősek lennének 😊), és ilyenkor felváltva mondjuk mindannyian, milyen édesek ezen vagy azon a képen, és hogy milyen jó volt ez vagy az az élmény. Legutóbb megkérdezték tőlem, hogy szeretném-e, ha még mindig ilyen kicsik lennének.

Nos, nem volt még annyira régen ez az említett időszak, bennem pedig nagyon elevenen él az akkori túlélő üzemmód (ami gyakorlatilag azóta is tart), és az édes kérdésükre nekem az éjszakai rendszeres ébredések, az eleinte kínkeserves szoptatás, a konstans kialvatlanság jutott eszembe. A fáradt kismamaagyam, melynek hatására a kocsikulcsot (vagy a szemüvegemet?) a hűtőben találtam másnap reggel, vagy amikor a tömbházunk aljában lévő pékségbe nem tudtam egészen koradélutánig lejutni reggeliért, mert akárhányszor elkészítettem magunkat az indulásra, a gyerekem újból világosan értésemre adta, neki anyatejre van szüksége…

Ezért mosolyogva azt feleltem, „nagyon szép volt az az időszak, és jó visszaemlékezni rá, de úgy szeretem, hogy most már egy csomó dologról lehet veletek beszélgetni”. Nem mondom, hogy meghatotta őket a válaszom…

De ahogy a fenti igét elolvastam, a nevelésnek pont ez az oldala villant be legelőször. A beszélgetés. Mondd el neki, beszélj vele az életről a neki megfelelő módon. Az ő szintjén úgy, hogy megértse, hogy kapcsolódni tudjon a témához, és ezáltal ti is kapcsolódni tudjatok egymáshoz.

A neki megfelelő módon tanítsd Isten ismeretére, sződd át a mindennapok szürkeségét a személyes hiteddel, és ne csak beszélj neki az ő nyelvén a Mindenhatóról, hanem éld meg előtte is a Vele való kapcsolatodat!

Ha kérdez, válaszolj, ha pedig nem tudod a választ, vállald fel azt is! Lehet, hogy együtt kereshetitek majd meg a titok nyitját. Annyi mindent megértenek a gyerekek, jóval többet, mint ahogy azt mi igazából gondoljuk.

Beszélhetsz, sőt beszélned kell vele a jelenleg dúló háborúról, arról, hogy mit tehetünk mi mások megsegítésére. Eljön a nap, amikor a halálról is beszélned kell és ezzel együtt a benned élő reményről. Mert nem ez a vég. Nem a háború, nem a pusztulás, hanem Isten országa.

Beszélj neki Jézusról, aki visszajön, és ahogy azt már a mesékből megtanulta: a Jó fog győzni. Mindörökké.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet