Látni és nézni


„De ő így felelt: Ne félj, mert többen vannak velünk, mint ővelük! Majd Elizeus így imádkozott: Uram, nyisd meg a szemét, hadd lásson! És az Úr megnyitotta a szolgának a szemét, és az meglátta, hogy tele van a hegy Elizeus körül tüzes lovakkal és harci kocsikkal.”

Királyok második könyve 6.rész 16-17.vers

Az egyik legjobb tanács, amit életemben kaptam, hogy próbáljam meg másként nézni a dolgokat. Hangsúlyozom, hogy nem csak másként látni, hanem nézni is. Csodálatos nyelvünk van és ha egy picit a mélyére evezünk a szavaknak, akkor megfigyelhető, ahogy pusztán szavak segítségével egy teljesen más értelmet nyernek a dolgok. Elmondom, hogy mire gondolok… Nézni és látni. Ugyanaz a tevékenység, ugyanazzal a testrésszel végezzük, mégis mást jelent. Van különbség aközött, hogy láttuk azt a ruhát a kirakatban vagy megnéztük azt a ruhát a kirakatban. Az egyik egy futó tevékenység, amelyhez nem kell sok idő, épp csak pár pillanat, míg a másik valamivel több időt és figyelmet igényel.

Amikor arra gondolok, hogy másként kell nézzem a dolgokat, akkor rögtön az jut eszembe, hogy „igen, mit is kell pontosan nézzek?” és rájövök, hogy a nézés szöge és az, hogy mit keresek a szememmel nagyon sokat tud javítani egy helyzet kilátásain. Például ha egy nagy döntés vagy feladat előtt állok és látom magam előtt az akadályokat, akkor vajon az akadályokra fókuszálok vagy keresek mást, amire nézhetek?! Merthogy ez a hit lényege. Megkeresni azt a pontot a képen, amely nem frusztráltságot vagy még több gondot okoz, hanem ami enyhíti a helyzetet és valamilyen formában kiutat mutat.

Az életünkben találkozunk „ellenségekkel”, akik vagy amik képesek lebénítani és ellehetetleníteni bennünket. Jobbik esetben. Rosszabb esetben képesek arra, hogy egy teljesen más irányba tereljenek pusztán a látványukkal, mert ijesztőek, mert félelmetesek és ezzel a képpel elérik azt, hogy ne is keressünk mást, csak őket lássuk egyedül.

Az ellenség egyetlen célja, hogy megfélemlítsen. Legyen szó magánéleti, családi vagy épp munkahelyi dologról. Minden erejével azon lesz, hogy az akadályokra, az aggályokra és a félelemre terelje a tekinteted. Te viszont legyél erősebb. Emlékezz arra, hogy nézhetsz másra is ezeken kívül, sőt másra kell nézned. Ha megtalálod a kicsi fénylő pontot a nagy fekete képben, akkor te is meglátod azt, hogy Isten melletted van és hatalmasabb, mint a sötétség, ami körülvesz.

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet