Mit hoz a jövő?


"Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az Úr -: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok."

Jeremiás próféta könyve 29:11

Vajon mit hoz az új év? Ezt a kérdést sokan felteszik december végén, január elején. Vannak azonban, akik szinte folyamatosan a jövőt kutatják, mert szeretnék megtudni, hogy mi vár rájuk. Bizonyára mindannyian ismerünk olyanokat is, akik úgy gondolják, hogy az életünk eseményei előre meg vannak írva, nálunk hatalmasabb erők játékszerei (áldozatai vagy kegyeltjei) vagyunk, és nem, vagy alig tudjuk befolyásolni életünk eseményeit. Ebből a hiedelemből élnek meg a jósok, a horoszkópkészítők és társaik.

De vajon tényleg tőlünk teljesen függetlenül dől el, hogy mi történik velünk, hogy mit hoz a jövő? Az igaz, hogy vannak olyan folyamatok, amikre nincs, vagy alig-alig van befolyásuk. Azonban rengeteg olyan helyzettel találkozunk az életben, amiben a mi döntésünk határozza meg a további események sorát. A döntéseinkkel, a szabad akaratunkkal befolyásoljuk a jövőnket. Ezért minden döntés felelősséget hordoz magában, ugyanakkor óriási lehetőség is!

És mit gondoljunk a nálunk nagyobb, az életünket befolyásoló erőkről? Nos, ilyenek is vannak. De ezek az erők nem a csillagokban, a kövekben, bizonyos mozdulatokban vagy technikákban vannak, és nem is személytelenek. Egy részük emberekhez kötődik (gondolkodásmód, kultúra, szokások, gazdasági, politikai érdekek stb.), másik részük emberfeletti intelligens lényekhez (jó vagy bukott angyalokhoz), akik vagy jót vagy rosszat akarnak nekünk. De egy biztos: a leghatalmasabb értelmes lény, aki létezik, a TEREMTŐ ISTEN a javunkat akarja! Tehát: mit hozhat az új év, mit hozhat a jövő?

"... így szól az Úr -: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok.

Isten jólétet – vagy egy korábbi fordítás szerint: békességet – és reményteli jövőt tervez a számunkra. S ha ő ezt tervezi, akkor ki tudná meghiúsítani?

Békés, reményteljes új évet kívánok!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia