Őr lettél!


"Emberfia! Őrállóvá tettelek téged Izráel házában. Ha igét hallasz tőlem, figyelmeztesd őket az én nevemben! Ha azt mondom a bűnösnek, hogy meg kell halnia, és te őt nem figyelmezteted, és nem szólsz neki, figyelmeztetve a bűnöst, hogy ne járjon bűnös úton, és így életben maradjon: akkor az a bűnös meghal ugyan bűne miatt, de a vérét tőled kérem számon. De ha te figyelmezteted a bűnöst, és ő nem tér meg bűnéből, és bűnös útjáról, akkor ő meghal a bűne miatt, de te megmented a lelkedet."

Ezékiel próféta könyve 3:17-19

Megtörtént már veled, hogy valakinek úgy megmondtad volna, úgy beolvastál volna, de valami visszatartott? Ha forrt benned a harag, jobban tetted, hogy hallgattál. A próféták gyakran ilyen megmondó emberek voltak, csak az indítékuk volt más, mint nekünk, amikor dühösek vagyunk.

Például Isten számos alkalommal szólt Ezékiel prófétához, és általában nagyon megterhelő üzeneteket bízott rá: meg kellett mondania népének, vagy egyes embereknek, hogy milyen jövő vár rájuk, hogy bűneik miatt mi fog történni. Isten azzal a szándékkal küldte ezeket a figyelmeztetéseket, hogy a címzettek átgondolják életüket és ahol szükséges, változtassanak, térjenek jó útra, hogy meg tudja őket védeni a rájuk váró rossz dolgoktól. Sajnos az üzeneteket – Isten és a próféta vágya és minden igyekezete ellenére – általában figyelmen kívül hagyták. Nem csoda, ha Ezékiel időnként elgondolkodott: van értelme bármit is mondani nekik? Úgysem hiszik el! Közben ezek az üzenetek nagyon aggasztották, sőt, időnként teljesen összetörték őt. Isten egy ilyen helyzetben akarta megerősíteni a fenti mondatokkal.

Mi nem vagyunk próféták: mit jelenthetnek akkor számunkra Isten fenti szavai?

Amit a Bibliában olvasunk, az ugyanolyan isteni szó és üzenet, és ugyanúgy az életet jelenti az embereknek, mintha azt közvetlenül Istentől hallottuk volna. Ha felismerjük Isten jó szándékát és a velünk kapcsolatban álló emberekre leselkedő veszélyeket, akkor ugyanúgy őrök lettünk, mint Ezékiel, vagy a többi próféta. Ebben az esetben Isten fenti szavai azt üzenik nekünk, hogy ugyanazzal a lelkülettel, mint Isten korábbi küldöttei, adjuk át a ránk bízott, megmentő üzenetet, amikor kell, és amikor lehetőség adódik rá. Ez nem lesz mindig könnyű, nem lesz mindig hálás feladat, de őrök lettünk. És azokért, akik hallgatni fognak Istenre, érdemes vállalni a feladatot!

 

 

 

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet