Kóla, kapitalizmus, kegyelem


"Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek."

Szereted a kólát? Én szeretem... de miért?

Slavoj Žižek, a kortárs, szlovén anti-kapitalista filozófus szerint a vágyaink hátterén sokkal több van, mint csupán a tárgy maga. Autót sem azért veszünk csupán, hogy a gyereket óvodába szállítsuk, hiszen arra a legolcsóbb "tragacs" is elég volna. Mégis emberek milliói cserélik le a járműveiket, mikor alkalmuk adódik, mert az árucikk többet ígér, mint amit ad: az autó szabadságot, a drogok kikapcsolódást, az alkohol társadalmi kapcsolatokat, a pornográfia intimitást, a kóla pedig azt, hogy oltja a szomjadat és még az íze is jó. Hogy mit kapunk tőlük? Az már egy teljesen más kérdés, nem?

Hiszen erről szólnak a reklámok is. Álcsaládok ígérnek ál-megelégedést és mosolyogva keltik fel a vágyainkat. Egy új TV, és boldogabb leszel! Ha felveszed ezt a hitelt, megszűnnek a pénzügyi problémáid! A legtalálóbb a fájdalomcsillapító reklámja. A fájdalom nem múlik el tőle, csak végre nem érzem. Mit ígér? Gyógyulást. Mit ad? Pillanatnyi enyhülést.

Žižek szerint a világ legjobb árucikke nem más, mint a kóla. Véleménye szerint a kóla az, ami már majdhogynem megszűnik "vágycsillapítónak" lenni, és az egyetlen célja eladni önmagát. A kóla nem kimondottan jó ízű, különösen pár perc után, mikor már kiment belőle a szénsav és kicsit felmelegedett. Nem is oltja a szomjat, sőt, valójában aki issza csak még szomjasabb lesz tőle. Mégis a világ lenagyobb mennyiségben eladott itala. Sőt, semmi mást nem tesz, csak gerjeszti az iránta táplált vágyat: mivel csak egyre szomjasabbá válsz, egyre többet és többet akarsz inni belőle. Tökéletes árucikk, nem? Az üres ígéretek mintapéldája. Žižek szerint már csak annyi kellene, hogy kivegyék belőle a cukrot és a koffeint is, és tényleg nem lenne semmi értelme inni, így a betölthetetlen vágyak öngerjesztő eszközeként valóban tökéletes árucikké válhatna.

A kóla nagyszerűen mintázza a világunkat. Attól, hogy iszo, nem leszel kevésbé szomjas. A drogok nem adnak megoldást semmire. Az alkohol oldószer ugyan, de nem a problémákat oldja, csak a gátlásokat. És az autó? Az új autótól sem leszel szabadabb. Van azonban valaki, aki igazi szabadságot tud adni a számunkra: Jézus Krisztus. Nem csak szabadságot, megnyugvást, békességet, társadalmi kapcsolatokat... Mindent egyben! Ha a kóla a tökéletes árucikk, akkor az, amit ő ajánl, az ennek pont az ellentéte: hiszen sokkal többet ad, mint amit ígér.

Aki ebből a kólából iszik, újra megszomjazik, "de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne." (János evangéliuma 4:13-14)

Egy korty, és többé nem lesz szükséged másra. A legcsapnivalóbb árucikk, de pont erre van szükséged, mert tökéletes.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet