Szentek legyetek!




 „Mert meg van írva: Szentek legyetek, mert én szent vagyok.”

(Péter első levele 1. fejezet 16. vers)

Miután az Örökkévaló átadta Mózesnek a tízparancsolat tábláit, megbízta, hogy helyezze azt egy ládába, az úgynevezett frigyládába, amit sittim fából kellett elkészíteni, majd beborítani arannyal kívül és belül egyaránt. (lásd. 2Móz.25:10-11)

Micsoda?  Ez felesleges. Minek kell egy olyan tárgyat, amit senki sem nyithat ki, és amibe senki sem nézhet bele, nemcsak kívülről, hanem belülről is színarannyal bevonni? Nem lett volna elég csak a látható részeket bearanyozni?

A válasz: Nem. Miért? Mert nemcsak a tízparancsolat, hanem a maga a láda is az Isten tökéletességét mutatta be. Azt, hogy Ő teljes valójában, kívül és belül is egyformán hibátlan, azaz Szent.

Erről ír Péter apostol is: „szentek legyetek TELJES életetekben” (15.vers). TELJES életünkben, azaz ne csak a templomban viselkedjünk keresztényi módon, hanem otthon és a munkahelyünkön is. TELJES életünkben, azaz a nagy és a kisdolgokban egyaránt. TELJES életünkben, kívül és belül is, azaz akkor is, amikor egyedül vagyunk, amikor nem lát senki.

Olyan szentnek lenni, mint az Atya, aki nem személyválogató (1Pét.1:17)? Olyan hibátlannak és szeplőtlennek lenni, mint Jézus (1Pét.1:19)? Levetni minden gonoszságot, minden álnokságot, képmutatást, irigykedést, és minden rágalmazást (1Pét.2:1)?

Ez lehetetlen! Még kívülről, még látszatra sem tudok olyan szent lenni, mint az Isten! Nem tudok tökéletes lenni! Nem tudok bűntelenné válni!

Majd ahogy tovább olvasom az apostol sorait, ahol folyamatosan visszaköszön a „jót cselekedvén” kifejezés, rá kell jöjjek, hogy ezt a szentséget nem egy öncélú jellemfejlesztés, nem a ’Hogyan lehetek bűntelen?’, hanem a szeretet, a ’Miben tudok szolgálni?’ (1Pét.4:8-10) kérdés megválaszolásával lehet elérni.

Ezért az én imádságom ez: Uram segíts, szentnek lenni, azaz úgy szolgálni, önzetlenül és szeretettel, ahogy te tetted és teszed ma is, és köszönöm, hogy e szolgálat közben átformálsz. Ámen.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet