Hiszel? Meddig?


„Jézus megkérdezte a fiú apjától: Mióta gyötri ez a betegség? Ő pedig ezt válaszolta: Gyermekkora óta. Gyakran vetette tűzbe is meg vízbe is, hogy elpusztítsa. De ha valamit tehetsz, légy segítségünkre, könyörülj rajtunk! Jézus pedig ezt mondta neki: Ha tehetsz?! Minden lehetséges annak, aki hisz. A fiú apja azonnal felkiáltott: Hiszek! Segíts a hitetlenségemen!”

Márk evangéliuma 9. fejezet 21-24

Folytassuk ott, ahol tegnap abbahagytuk! A történetbeli apa utolsó mentsvárként Jézusnál keresett megoldást beteg gyermekével, akit nem volt képes senki sem meggyógyítani. Kudarcot vallottak a tanítványok is, de végre a Mester visszatért hozzájuk, az apa pedig kétségbeesve szólt hozzá: Ha képes vagy tenni itt még bármit is, tedd meg!

Jézus bátorító szavaira pedig kibukott belőle az őszinte vallomás: „Hiszek! Segíts a hitetlenségemen!” Egy küzdő ember, akit megtört az élet, aki az utolsó fűszálba kapaszkodik. Tele van kétellyel, félelemmel, retteg attól, hogy elveszíti gyermekét, és talán azt sem tudja már, mit higgyen Jézussal kapcsolatban. Ki Ő? Csaló? Messiás? Ha mégiscsak a Messiás, vajon képes arra, hogy meggyógyítsa a fiát? Vajon van ehhez elég hatalma, ereje? És ha van, hajlandó is megtenni?

Álljunk meg néhány percre a történetben, és gondoljuk át az Istennel való kapcsolatunkat a apa harcainak fényében! Hiszünk Benne? Elhisszük, hogy Ő hatalmasabb a problémáinknál? Hogy Ő jóságos és a javunkat akarja? Tényleg elhisszük, hogy ért ahhoz, amit csinál, és nem fog hibát ejteni? Vajon elfogadjuk, hogy kettőnk közül Ő az, aki jobban tudja, akinek sokkal nagyobb rálátása van a dolgokra, mint nekünk? Mit lépünk, ha nem az és nem úgy történik, ahogy azt mi vártuk, ha Isten nem teljesíti a kérésünket?

Hiszünk akkor is? Meddig?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet