Most és feltétel nélkül? Most és feltétel nélkül!


„...Követlek, Uram, de előbb engedd meg, hogy búcsút vegyek házam népétől! Jézus pedig így felelt: Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.”

Mit teszel, ha valakit hívsz, hogy menjen veled, és ő azt mondja: megyek, csak előbb el kell intéznem egy dolgot? Nem azt mondanád: jó, várok rád? Jézus azonban ezt mondta: „Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.” Gyakorlatilag azt mondta: így ne gyere, nem vagy alkalmas rá. Vajon miért mondta ezt?

Jézus válaszának megértéséhez a kulcsot három rövid szóban találjuk meg: „Követlek”, „de”, „előbb”. Ha ez a három együtt szerepel abban, amit Jézusnak válaszolunk, akkor Jézus azt mondja: így nem vagy alkalmas rá.

Gondoljuk csak át! Mi mindent tudunk felhozni kifogásként, vagy feltételként!  
Követlek, de csak akkor, ha arra megyünk, amerre én szeretném… Követlek, de csak akkor, ha abból nekem is hasznom származik… Követlek, de csak akkor, ha az nem igényel tőlem túl nagy áldozatot… stb.  
Követlek, ha...

Vagy mennyi mindent szeretnénk előbb még megvalósítani?
Követlek, de előbb szeretném megalapozni az egzisztenciámat…
Követlek, de előbb szeretnék családot alapítani…
Követlek, de előbb szeretném élvezni az életet…
Követlek, majd...

Isten szeret bennünket, „DE és ELŐBB” nélkül Nem mondja azt, hogy szeretlek, de előbb érdemeld ki a szeretetemet! Vagy: szeretlek, de csak, ha jó vagy!

Jézus tudja, hogy a mi alapvető problémánk, hogy Isten nem foglalhatja el azt a helyet az életünkben, amely az övé. Ő nem önző, amikor azt kéri, hogy első helyre tegyük, bízzunk benne, és kövessük őt. Egyszerűen ez a teremtés rendje. Tőle függünk minden tekintetben, ezért nem fogadhat el mást, minthogy azt mondjuk: Követlek Uram. Mostantól kezdve, rád bízva mindent.

Hogy állsz ezzel a kérdéssel? Most követed Őt, vagy majd követed őt valamikor? Van feltételed, amire hivatkozol? Jézus arra kér: „Kövess engem” (Máté 8.22)

Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia