A legfontosabb kapcsolat


"Ha pedig egy özvegyasszonynak gyermekei vagy unokái vannak, ezek tanulják meg, hogy elsősorban a saját házuk népét becsüljék meg, és hálájukat szüleik iránt róják le, mert ez kedves az Istennek."


A Biblia a kapcsolatok könyve. A legelső könyv az ember összes kapcsolatának megromlásával kezdődik, ami csak a legutolsó könyv végére kerül teljes egészében helyreállításra. Közben pedig minden egyes történet, minden egyes tanács, minden példázat és parancsolat arra hivatott, hogy ezt a megromlott, és még helyre nem állított kapcsolatot, amennyire csak lehetséges, a jó irányba mozdítsa.

Az egyik ilyen kapcsolat, ami megromlott és helyreállítást igényel a családi kapcsolat. Az első házaspár egymást hibáztatta, az első testvérpár nézeteltérése vérbe torkollik. A Biblia visszatérő motívuma egyik oldalon a rossz szülők és hálátlan gyermekek valósága, másik oldalon pedig az isteni "szülő" emberi "gyermekeinek" ideálja. Ez utóbbinál tökéletesebbet elképzelni sem lehet, és a Biblia tanítása nyomán az előbbi ennek a mintájára kell, hogy alakuljon.

A szülő szeresse a gyermekét, a gyermek tisztelje a szüleit! A dorgálás jöjjön szeretetből, a segítségre szoruló szülőt segítsék a gyermekei! Az isteni minta mutatkozzon meg családi kapcsolatainkban, mert ez a legfontosabb kapcsolat, ami az emberek között lehet. A családi kapcsolat szent és szentségét nekünk kell fenntartani.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet