Menekülsz vagy rendbe teszed?


“Ügyeljünk arra, hogy egymást szeretetre és jó cselekedetre buzdítsuk. Saját gyülekezetünket ne hagyjuk el, ahogyan egyesek szokták, hanem bátorítsuk egymást annál is inkább, mivel látjátok, hogy közeledik az a nap”


Egy feszültséggel szemben két féle képpen lehet fellépni. Elfutsz vagy rendbe teszed. Mindkét esetben valamit fel kell adni, viszont kapsz is cserébe valamit.

Nézzük az elfutást. Elveszíted a kapcsolatot. Amikor egy párkapcsolatban az egyik fél otthagyja a másikat, akkor azzal elveszíti magát a kapcsolatot. Ha egy gyülekezetet hagy el valaki, akkor elveszíti a közösséget. Most nem arról beszélek, hogy a nyaralás miatt két alkalmat nem tölt a gyülekezetben az ember, vagy a vita hevében kiviharzik az egyik fél, hogy lenyugodjon. Ezekben semmi baj nincs. A tartós, következetes elhagyás azonban rombolja a kapcsolatokat.

Azt mondtam, hogy kapsz is valamit cserébe. Ez így van. Ha egy kapcsolatból (legyen az párkapcsolat, baráti kapcsolat, vagy gyülekezet) elmenekülsz, akkor egy hibás konfliktuskezelési módszert kapsz. Sajnos a folyamat nem áll meg, és mivel egyszer bevált, könnyű újból és újból használni ezt a módszert.

A Biblia azt mondja, hogy inkább tedd rendbe a kapcsolataidat! Tanulj meg szeretni! Tegyél jót a másik emberrel! Nem mondom, hogy könnyű, nem egyszerű, de ez megoldás és nem menekülés.

Mindig nehezebb egy kapcsolaton dolgozni, mint elfutni előle. Az eredmény viszont egy egészséges szeretetkapcsolat lesz.

Dönthetsz: menekülsz vagy rendbe teszed? Válassz bölcsen!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia