Ez így nem mehet tovább!


"A nép így felelt Józsuénak: Az Urat, a mi Istenünket fogjuk szolgálni, és az ő szavára hallgatunk."

Megtörtént már, hogy te is úgy érezted: ez így nem mehet tovább? Életkortól függetlenül megtörténik velünk, hogy mások viselkedése kihoz a sodrunkból. A testvéreinké, a szüleinké, a gyermekeinké, a házastársunké, a munkatársainké, a szomszédainké, a kutyánké, és még hosszan lehetne sorolni.

De volt már úgy, hogy a saját viselkedésedre mondtad, hogy: ez így nem mehet tovább? Ha a fenti bibliai vers előzményeit elolvassuk, kiderül, hogy itt egy ilyen helyzetről volt szó. Akik Isten népének tartották magukat, bálványokat őrizgettek otthon. Szerették Istent is, de nem annyira, hogy ő legyen az első és az egyetlen az életükben. Életük azonban egy fordulóponthoz ért, és vezetőjük, Józsué segítségével rádöbbentek: ez így nem mehet tovább! Vagy Istent választják és ő lesz az első és egyetlen isten a számukra, vagy a szomszédos népek élettelen, kitalált istenei. A jövőjük ezen a döntésükön múlik. Ők így határoztak: „Az Urat, a mi Istenünket fogjuk szolgálni, és az ő szavára hallgatunk.” Ezt az ígéretüket egy nemzedéken át meg tudták tartani.

Többször hallottam és olvastam, ismertebb keresztény gondolkodóktól is, hogy a kereszténység, és a lelki emberek általában azért vannak olyan kicsi hatással a környezetükre és a társadalomra, mert szeretik ugyan Istent, de nem annyira, hogy az első lenne – és esetenként nem is az egyetlen – a számukra. Azt hiszem, van benne valami...

Eljátszottam a gondolattal: milyen nagyszerű következménye lenne, ha az egykori Izraelhez hasonlóan mi is eldöntenénk, hogy félretéve modern bálványainkat – pénz, kocsi, karrier, hobbi stb. – mi is „az Urat, a mi Istenünket fogjuk szolgálni, és az ő szavára hallgatunk!" És ha csak egy nemzedéken át ragaszkodnánk az ígéretünkhöz! Ráadásul tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül, mert Jézus Krisztus, aki ezt a döntést meghozta, és kitartott mellette, velünk van, amikor mi is ezt akarjuk tenni!

Néha, amikor a saját dolgaimra gondolok, én is úgy érzem, hogy így nem mehet tovább. De most már tudom, hogy hogyan mehet tovább jobban! 

Jézus hív: próbáljuk meg újra, ma csak vele!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet