Juhok a farkasok között


 "Íme, én elküldelek titeket, mint juhokat a farkasok közé: legyetek azért okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok!"

Máté evangéliuma 10. fejezet 16. vers

A mesékben az ordas ragadozó sokszor felcseréli árulkodó bundáját egy álruhára. Az egyik mesében a nagymama ruháját húzza magára, míg a másik mesében báránybőrbe bújik. A gonosz már csak ilyen: eladja magát a legpozitívabb színben, és jóként tetszeleg. Hiszen a bárányról és a nagymamáról mindenkinek csak a szelídség és a kedvesség jut eszébe! A farkas persze ragadozó, és minden csak nem kedves...

Sokszor mondják, hogy Jézus országa feje tetejére állított királyság. Egy olyan hely, ahol a szegények gazdagok, ahol a sírók az örülők, és az éhesek a jóllakottak. Talán nem meglepő ezek után, hogy Jézus felcseréli a mesebeli álruhát - jobban mondva álbundát: a juhokat küldi a farkasok közé! Nem épp életbiztosíték. A napokban olvastam egy érdekes bejegyzést egy agrárszakos angol egyetemistától, akit különösen érdekelt a juhtenyésztés. Egy ismétlődő gondolatot figyelt meg, amit nagyon sok gazda elmondott neki. A juhok két dolgot tudnak nagyon jól: eltévedni, és meghalni. Vajon Jézus ezekre biztatja a tanítványait, amikor elküldi őket, hogy jót tegyenek az emberek között? Nem hiszem! 

Először is, a farkasok egészen meglepettek lesznek, ahogyan a bárány belép közéjük! Ez sokkhatás: mit kezdjen a ragadozó azzal a prédaállattal, ami nem fél tőle? A minap láttam egy videót, amin egy kis Yorkshire terrier öleb a fára kerget egy termetes fekete medvét: a bátorság hihetetlenül lefegyverző lehet egy báránytól! Másrészt Jézus két eszközt ad a bárányok kezébe: a kígyó okosságát, és a galamb szelídségét.  Az okosság és a szelídség pedig a leghatalmasabb erők! Ezért nem tudott egyetlen hatalmas római császár mit kezdeni a keresztényekkel, pedig az oroszlánok elé vetette őket. Ahogyan Tertulliánusz mondta a 2. század végén  Marcus Aurelius császár üldöztetésére válaszként: "Ha meggyilkoltok, megkínoztok, elítéltek bennünket... Igazságtalanságotok tanúsítja, hogy ártatlanok vagyunk... Minél több embert kaszaboltok le közülünk, annál többen csatlakoznak hozzánk. A keresztények vére magvetés!"

"Ki az, aki legyőzi a világot, ha nem az, aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia?" 1János 5:5

Győzz ma is a hiteddel!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet